Ενδιαφέροντα στοιχεία για την Μαύρη Θάλασσα που ίσως δεν γνώριζες
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την Μαύρη Θάλασσα που ίσως δεν γνώριζες

Συνδέοντας την Ευρώπη με τη Μικρά Ασία, η Μαύρη Θάλασσα είναι γεμάτη εκπλήξεις και μυστήρια. Από τις διάφορες θεωρίες για το πώς πήρε το όνομα της και τις φήμες ότι πρόκειται για το σημείο που «προσγειώθηκε» η κιβωτός του Νώε, μέχρι τα φρικιαστικά γεγονότα, όπως τα ανέπαφα σώματα που εξακολουθούν να κείτονται στον πυθμένα της, η Μαύρη Θάλασσα είναι σίγουρα ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθείτε.

Ορίστε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες για την Μαύρη Θάλασσα:

1. Η μεγαλύτερη ανοξική δεξαμενή στον κόσμο
Ίσως το πιο ενδιαφέρον πράγμα σχετικά με τη Μαύρη Θάλασσα είναι το γεγονός ότι, επί του παρόντος, είναι το μεγαλύτερο ανοξικό σώμα στον κόσμο (έχει εξαντληθεί το οξυγόνο). Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι η κίνηση μεταξύ των άνω και κάτω στρωμάτων νερού είναι πολύ περιορισμένη. Η έλλειψη οξυγόνου στα κάτω στρώματα του νερού δημιουργεί σημαντικές διαφορές θερμοκρασίας. Σε βάθος περίπου 200 μέτρων το νερό περιέχει μια υδρόθειο ζώνη που καθιστά την παρουσία οποιασδήποτε μορφής ζωής αδύνατη.

Η Μαύρη Θάλασσα ξεχωρίζει από το γεγονός ότι έχει θετικό ισοζύγιο γλυκού νερού, κάτι που σημαίνει ότι λαμβάνει περισσότερο νερό από τα ποτάμια και την βροχή από αυτό που εξατμίζεται. Η κύρια πηγή αλατιού που δέχεται προέρχεται από την Μεσόγειο Θάλασσα. Ωστόσο, η αναπλήρωση, που πραγματοποιείται κυρίως μέσω του Βοσπόρου, είναι εξαιρετικά αργή (συνήθως διαρκεί εκατοντάδες χρόνια). Οι αλλαγές στην αναλογία γλυκού νερού και αλατιού γίνονται ανάλογα με τις εποχές, που αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα για τα θαλάσσια πλάσματα και τα φυτά που υπάρχουν στην Μαύρη Θάλασσα.

2. Μυστηριώδη αρχαία ναυάγια
Πρόσφατες καταδύσεις έχουν αποκαλύψει πολλά ναυάγια ξύλινων πλοίων που έχουν διατηρηθεί τέλεια στον πυθμένα της θάλασσας. Τα ναυάγια αυτά χρονολογούνται από τον 3ο και 5ο αιώνα π.Χ., μια περιοχή που συνδέεται με τα χρόνια δόξας της αρχαίας Ελλάδας. Εκτός από τα διατηρημένα ναυάγια, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει επίσης τα οστά ενός πολύ μεγάλου είδους γατόψαρου του γλυκού νερού. Τα λείψανα καθώς και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στον χώρο δείχνουν ότι η Μαύρη Θάλασσα αντιπροσώπευε το σταυροδρόμι του αρχαίου κόσμου.

3. Το μεγαλύτερο υποβρύχιο ποτάμι
Το μυστήριο των καναλιών που βρίσκονται συνήθως στο κάτω μέρος του πυθμένα του ωκεανού, μπορεί εν μέρει να διευκρινιστεί με την ανακάλυψη ενός πολύ μεγάλου ποταμού στην Μαύρη Θάλασσα. Αυτό το υποβρύχιο ποτάμι είναι η πρώτη ροή νερού που εξακολουθεί να είναι ενεργή και επειδή μεταφέρει ιζήματα σε όλο τον πυθμένα της θάλασσας, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει ζωή στο αφιλόξενο χαμηλότερο στρώμα της Μαύρης Θάλασσας. Δυστυχώς, η επαλήθευση αυτής της υπόθεσης είναι πολύ δύσκολη, λόγω των δυνατών ρευμάτων.

4. Τα επίπεδα νερού είναι πάντα τα ίδια
Επειδή οι χαμηλές και υψηλές παλίρροιες στην Μαύρη Θάλασσα είναι απούσες, δεν υπάρχουν διακυμάνσεις στα επίπεδα του νερού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η επιφάνεια της Μαύρης Θάλασσας, να είναι πάντα ήρεμη, ήσυχη και γαλήνια.

5. Αποτελεί σπίτι για πολλά εξωτικά νησάκια
Η Μαύρη Θάλασσα φιλοξενεί δέκα μικρά νησιά, τα οποία δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα με εκπληκτική χλωρίδα και πανίδα. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι τα νησιά αυτά ανήκουν σήμερα σε τρεις διαφορετικές χώρες, θα καταλάβετε γιατί η επίσκεψη αυτών των εξωτικών νησιών είναι τόσο συναρπαστική και ενδιαφέρουσα περιπέτεια.

6. Πιστεύεται ότι είναι το σημείο «προσγείωσης» της κιβωτού του Νώε
Η παρουσία του βουνού Αραράτ στην ανατολική Τουρκία (κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας) δημιούργησε αρκετές φήμες στην αρχαιολογική κοινότητα σχετικά με το γεγονός ότι η θάλασσα αυτή θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό σημείο στο οποίο προσάραξε η κιβωτός του Νώε. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτά είναι μόνο φήμες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν με κανένα τρόπο προς το παρόν. Μέχρι στιγμής, ένα πράγμα είναι σίγουρο: η Μαύρη Θάλασσα βίωσε μια καταστροφική άνοδο της στάθμης της, περίπου 5.000 χρόνια π.Χ.

7. Πως πήρε το όνομα της η Μαύρη Θάλασσα
Ένα από τα λιγότερο γνωστά στοιχεία σχετικά με τη Μαύρη Θάλασσα είναι το πώς πήρε το όνομα της. Οι πρώτοι που της είχαν δώσει κάποιο όνομα αναφέρονταν σε αυτή απλά ως «Θάλασσα» ήταν οι αρχαίοι Έλληνες οι οποίοι την ονόμασαν Εύξεινο Πόντο, που σημαίνει Φιλόξενη Θάλασσα. Μέχρι οι αρχαίοι Έλληνες ναυτικοί να φτάσουν σε αυτή την θάλασσα, οι άνθρωποι που κατοικούσαν στις ακτές της θεωρούσαν ότι είναι αδύνατο να πλοηγηθεί κάποιος σε αυτήν.

Αν και υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την προέλευση του ονόματος, η πιο διαδεδομένη υπόθεση είναι ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέληξε σε αυτό το όνομα κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, επειδή φαίνεται να προέρχεται από την τούρκικη λέξη “kara”. Ωστόσο, η τούρκικη αυτή λέξη σημαίνει «Βορράς» και όχι «Μαύρη» όπως θα περίμενε κανείς.

Σε περίπτωση που δεν έχετε επισκεφθεί την Μαύρη Θάλασσα, τότε θα πρέπει να είστε έτοιμοι να παρατηρήσετε ένα μεγάλο σκοτεινό σώμα νερού που μοιάζει κάπως βρώμικο. Ουσιαστικά, αυτό απέχει πολύ από αυτό που έχετε συνηθίσει να βλέπετε σε άλλους ωκεανούς και θάλασσες.

8. Πιστεύεται ότι υπάρχουν χιλιάδες ανέπαφα σώματα στον πυθμένα της
Η Μαύρη Θάλασσα περιέχει περίπου 13% οξυγόνο στην σύνθεση της, μια αμελητέα ποσότητα που συνήθως καθυστερεί την αποσύνθεση. Όταν οι ερευνητές βρήκαν τέλεια διατηρημένα ξύλα και σχοινιά από αρχαία ελληνικά πλοία, προέκυψαν επίσης φήμες ότι υπήρχαν και νεκροί τέλεια διατηρημένοι σε αυτά τα σκοτεινά νερά. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αν οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχει ένα τεράστιο νεκροταφείο από ναυάγια στον βυθό της θάλασσας, είναι πολύ απίθανο ότι θα βρουν τέλεια διατηρημένα σώματα.

9. Διαφοροποιημένη γεωγραφική θέση
Η γεωγραφική θέση της Μαύρης Θάλασσας είναι ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο υπόσχεται μοναδικές περιπέτειες και ταξιδιωτικές εμπειρίες για τους τουρίστες. Η Μαύρη Θάλασσα αποτελεί σήμερα μέρος έξι διαφορετικών χωρών της Ευρώπης και της Ασίας. Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες αυτές είναι: Τουρκία, Γεωργία, Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

10. Φυτοπλαγκτόν
Μια από τις θεωρίες σχετικά με την χαμηλή ποσότητα οξυγόνου στην Μαύρη Θάλασσα είναι η υπερανάπτυξη των φυτοπλαγκτόν και το οξυγόνο που καταναλώνουν. Ακόμα και αν αυτό το είδος πλαγκτόν είναι υπεύθυνο για το ήμισυ της δραστηριότητας της φωτοσύνθεσης στη γη, στην Μαύρη Θάλασσα βρήκε τις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης. Η αρνητική επίπτωση των μεγάλων αποικιών φυτοπλαγκτόν, όπως αυτό που υπάρχει στην Μαύρη Θάλασσα, είναι ότι καταναλώνει όλο το οξυγόνο και ως εκ τούτου, δημιουργεί μεγάλες περιοχές όπου η ύπαρξη θαλάσσιας ζωής είναι αδύνατη.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications