Nτοκιμαντέρ για τις πυρκαγιές στην Β.Εύβοια: «Μας εκδίωξαν από τα χωριά μας» (βίντεο)

«Έλεγαν στους πυροσβέστες να λένε πως δεν έχουν νερό και τους ακούγαμε»

Το ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες των κατοίκων για το πως κάηκε η Βόρεια Εύβοια το περασμένο καλοκαίρι οι οποίοι καταγγέλλουν ευθέως πως την άφησαν σκοπίμως να καεί.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε δια χειρός των Νέλλη Ψαρρού και Ιωάννη Λαζάρου.«Δάση, ζώα, χωριά, καλλιέργειες, κόποι μιας ζωής αφέθηκαν στην τύχη τους και έγιναν στάχτη από μία κυβέρνηση η οποία εκδίωξε τους κατοίκους από τα χωρία τους, ενώ ουδέποτε φρόντισε για τον προστασία των δασών ή την πυρόσβεση», περιγράφουν οι συντελεστές, στο κείμενο που συνοδεύει το ντοκιμαντέρ “ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ”.

«Εκεί είναι η φωτιά μην κάθεσαι εδώ» λέω στον πυροσβέστη και μου απαντά «γιατί να πάω αυτά θεωρούνται καμένα;» περιγράφει ένας από τους κατοίκους του νησιού.

«Τον ακούμε να μιλάει στον ασύρματο και να λέει δεν με αφήνουν οι πολίτες να φύγω. Και του λέει πες τους ότι δεν έχεις νερό. Εμείς είχαμε ανοιχτή την πόρτα και ακούγαμε» λέει ένας άλλο.

Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ «Το Σχέδιο», μια ώρα και είκοσι λεπτά με μαρτυρίες και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πώς μια φωτιά που θα μπορούσε να περιοριστεί έγκαιρα , κατάφερε με μηδενικό άνεμο και “εντολές μη διακινδύνευσης” (που ισοδυναμεί με εντολές μη παρέμβασης), να κατακάψει περισσότερα από 520 χιλιάδες στρέμματα γης.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications