Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι γιγάντιες αράχνες εξαπλώνονται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, γιγάντιες αράχνες σε μέγεθος παλάμης θα εξαπλωθούν στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το καλοκαίρι. Τεράστιες μπλε, μαύρες και κίτρινες αράχνες που ονομάζονται Joro spiders είναι έτοιμες να βρίσκονται σε όλα τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, σε δέντρα γύρω από τις πόλεις, ακόμη και μέσα στα σπίτια το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των ΗΠΑ, η αράχνη Joro, ένα είδος από την Ανατολική Ασία, αναμένεται να εξαπλωθεί αφού ευδοκίμησε στην πολιτεία πέρυσι. Η αράχνη, Trichonophila clavata, είναι γνωστή για την ικανότητά της να κατασκευάζει εξαιρετικά οργανωμένους ιστούς σε σχήμα τροχού. Οι θηλυκές έχουν μπλε, κίτρινα και κόκκινα σημάδια και μπορούν να έχουν μήκος έως και 8 εκατοστά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η Joro έχει διπλάσιο μεταβολισμό από τη συγγενή του, τη χρυσή μεταξωτή αράχνη, η οποία μετακόμισε στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ από τις τροπικές περιοχές πριν από 160 χρόνια. Σε αντίθεση με τη χρυσή μεταξωτή αράχνη, η οποία δεν μπόρεσε να εξαπλωθεί βόρεια λόγω της αδυναμίας της να αντέξει τις χαμηλές θερμοκρασίες, η Joro έχει 77% υψηλότερο καρδιακό ρυθμό και ως εκ τούτου μπορεί να επιβιώσει από τον παγετό που σκοτώνει τα ξαδέρφια της.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι αράχνες Joro, οι οποίες κατάγονται από την Ιαπωνία, πιθανότατα θα επιβιώσουν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ επειδή η Ιαπωνία έχει πολύ παρόμοιο κλίμα και είναι περίπου στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος.

Πέρυσι, οι αράχνες διέσχισαν τις αυλές της Βόρειας Τζόρτζια, υφαίνοντας ιστούς έως και 10 πόδια. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ταξίδεψαν οι αράχνες από την Ανατολική Ασία, αλλά οι ερευνητές λένε ότι ο πολλαπλασιασμός τους είναι πιθανό να οφείλεται σε αλλαγές στις καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με αυτούς η Joro δεν φαίνεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο τοπικό οικοσύστημα και μπορεί ακόμη και να χρησιμεύσει ως πρόσθετη πηγή τροφής για αρπακτικά και πουλιά.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθήσουν να μάθουν να ζουν μαζί τους». Ο Benjamin Frick, συν-συγγραφέας της μελέτης και προπτυχιακός ερευνητής στη Σχολή Οικολογίας, είπε από τη σκοπιά του, δεν υπάρχει λόγος υπερβολικής σκληρότητας όταν δεν είναι απαραίτητο. Οι άνθρωποι το παίρνουν πολύ σοβαρά και χρησιμοποιούν πιστόλια θαλασσινού νερού για τις σκοτώσουν.

«Η δυνατότητα για αυτές τις αράχνες να εξαπλωθούν μέσω των κινήσεων των ανθρώπων είναι πολύ υψηλή», συνέχισε . Οι πιθανότητες να μπει μια αράχνη Joro σε όχημα ή αποσκευές είναι αρκετά υψηλές, αλλά οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Αν και οι αράχνες μπορούν να δαγκώσουν, δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο, καθώς οι κυνόδοντες τους δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να τρυπήσουν το ανθρώπινο δέρμα.

Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνο τις γιγάντιες αράχνες, αλλά και τις δολοφονικές σφήκες. Οι ασιατικοί γιγάντιες σφήκες μήκους 5 εκατοστών, Vespa mandarinia , βρέθηκαν στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Τα τσιμπήματα είναι μοιραία για τον άνθρωπο και στη «φάση του θανάτου» τους οι σφήκες καταστρέφουν τις μέλισσες.

Οι επιστήμονες βρίσκονται στο κυνήγι των κηφήνων, ελπίζοντας να εξαφανίσουν το είδος πριν εξαφανίσουν τις αμερικανικές μέλισσες. Αν και συνήθως αποφεύγουν τους ανθρώπους, στην Ασία, τα δολοφονικά τσιμπήματα από σφήκα προκαλούν έως και 50 ανθρώπινους θανάτους το χρόνο. Οι σφήκες εμφανίστηκαν στη Βόρεια Αμερική τον Αύγουστο του 2019, και στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications