Απαγορεύσεις για ανεμβολίαστους: Άβατο οι εσωτερικοί χώροι - Θα πληρώνουν τα τεστ - Επιστρέφουν και οι μάσκες

Θέμα χρόνου είναι να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις απαγορεύσεις προς τους ανεμβολίαστους, καθώς έχει ως στόχο να πιέσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη (ίσως υπάρξουν και ορισμένες σήμερα) από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

«Κλειδωμένη» θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης μόνο των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού ενώ κατά πάσα πιθανότητα επιστρέφει για όλους η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, τα μέτρα δεν θα περιοριστούν εκεί, αλλά θα περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις στην τσέπη όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ειδικότερα, τα self test θα σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα απαραίτητα τεστ αυτοδιάγνωσης για την Covid-19 με δική τους επιβάρυνσή. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτε μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη. Κάτι που σημαίνει πως οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν ένα μεγάλο ποσό για να πάνε στην εργασία τους!

Παράλληλα οι περιορισμοί στα ταξίδια που υφίστανται όλο το καλοκαίρι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τον χειμώνα. Δηλαδή σε πλοία και αεροπλάνα η επιβίβαση θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή διαφορετικά με τα απαραίτητα τεστ.

Η 3η δόση

Η τρίτη δόση θα αφορά κατ' αρχήν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, τη Δευτέρα 23 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι ευπαθείς ομάδες που κατ' αρχήν θα κάνουν την τρίτη δόση από το Σεπτέμβρη. Μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί για τους υγειονομικούς. Πληροφορίες του καναλιού αναφέρουν πως είναι πιθανό να δούμε τρίτη δόση κατ' αρχάς για τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής. Μάλιστα, όταν δοθεί το πράσινο φως για τους υγειονομικούς τότε είναι που θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται και οι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας και δομές ΑμΕΑ.

Θα καθυστερήσει λίγο αλλά στην πορεία θα δούμε τρίτη δόση και σε ηλικιωμένους, πιθανώς να ανάψει το πράσινο φως για τους άνω των 60 ή 70 ετών.

Οι δηλώσεις Οικονόμου

Για τα νέα μέτρα μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι πιθανότατα θα ανακοινωθούν την Τρίτη και στη συνέχεια έδωσε ορισμένες διευκρινήσεις για τα όσα θα περιλαμβάνουν.

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» σημείωσε και σχολίασε για τους ανεμβολίαστους ότι «ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί».

«Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» τόνισε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η πιθανότατα επαναφοράς της μάσκας για όλους σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανή εάν το υποδείξουν οι ειδικοί.

Για τα μέτρα που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους ανέφερε ότι «για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας πχ ψώνια εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα όπως περιορισμός ατόμων μάσκα.

Όσοι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 – 2 φόρες την εβδομάδα από το Σεπτέμβριο και μετά με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή». Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει περίπτωση καθολικού lockdown.

Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και πανεπιστήμια

Με ανάλογο τρόπο με τις επιχειρήσεις αλλά και με τον δημόσιο τομέα θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους. Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Επιστροφή μισθού από ανεμβολίαστους υγειονομικούς σε αναστολή

Την ίδια ώρα o χρόνος μετρά αντίστροφα για την επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το ΟΡΕΝ το υπουργείο Υγείας εξετάζει για τους υγειονομικούς που δεν θα έχουν κάνει εμβόλιο μέχρι 1 Σεπτεμβρίου, όχι μόνο να τίθενται σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών αλλά και να τους ζητηθεί να επιστρέψουν το τμήμα του μισθού Σεπτεμβρίου που θα λάβουν στις 26 Αυγούστου.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications