Πυροσβεστική: «Δεν ξεκίνησε από αμέλεια η πυρκαγιά» (βίντεο)

Τα αποκαΐδια στις πλαγιές των Γερανείων από όπου πέρασε η φωτιά καπνίζουν ακόμα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS) τα καμένα στρέμματα στην περιοχή έχουν ξεπεράσει τα 71.000 μέχρι και αυτή την ώρα.

Και μπορεί να μιλάνε ότι ουσιαστικά ο άνθρωπος που ξεκίνησε να κάψει τα χόρτα ήταν η αιτία για την εξάπλωση της πυρκαγιάς (είναι γνωστό ότι επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη δεν φταίνε ποτέ οι ίδιοι) αλλά η κρατική ανεπάρκεια για μια φωτιά μια ανάσα από όλα τα μέσα που σιαθέτει η χώρα είναι ακόμα ένα "παράσημο" της επιτελικότητας- ικανότητας της κυβέρνησης. Ελλείψεις αντιπυρικών ζωνών, ερωτηματικά για την ποσότητα των ιπταμένων μέσων (άραγε τι ετοιμασίες είχαν κάνει;), μέχρι και στην τύχη το έριξε ο Ν.Χαρδαλιάς!

Έτσι κυβερνάνε, έτσι διαχειρίζονται τα κρατικά ζητήματα (όπως και την πανδημία). Αρκεί να μην πολυδιαδίδονται και να μην γίνονται συνεχείς ερωτήσεις-εκπομπές και αφιερώματα που... ενοχλούν.

Ενώ ακόμα δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, drone video του megaratv.gr αποκαλύπτει την έκταση της καταστροφής. Η Πυροσβεστική εκτιμά ότι η πυρκαγιά, που εκτός από το πανέμορφο δάσος κατέστρεψε και πολλά σπίτια ενώ οδήγησε στην εκκένωση ακόμα και του Αλεποχωρίου για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, θα έχει οριοθετηθεί πιθανώς έως την Κυριακή.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών και μάλιστα «σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Δείτε στο βίντεο του droneas.gr, τι άφησε πίσω η μεγάλη φωτιά…

Αρχηγός πυροσβεστικής: Δεν ξεκίνησε από αμέλεια η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη

Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη δεν ξεκίνησε από αμέλεια, επισήμανε -το πρωί- ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών. Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια, όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και από τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φλόγα, επειδή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κολοκούρης.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών και μάλιστα «σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Η φωτιά ήταν σε περιοχή που ήταν εξαιρετικά δυσπρόσιτη, ωστόσο από την δεύτερη ημέρα καταφέραμε να την έχουμε σε ύφεση».

«Οκτώ μποφόρ με ριπές»

«Αυτό που έπαιξε μεγάλο ρόλο ήταν η μεγάλη ισχύς των ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ, που ανέβασαν την πυρκαγιά στο βουνό και εκεί δεν είχαν πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις», εξήγησε, απαντώντας στην κριτική για τον αριθμό των εναέριων μέσων που υπήρχαν διαθέσιμα.

«Η πυρκαγιά ξεκίνησε νύχτα και επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης από εναέρια μέσα. Οι επίγειες δυνάμεις, που έφτασαν εγκαίρως, κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς, όμως από κάποιο σημείο ξέφυγε η φωτιά προς την χαράδρα, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν δρόμοι και θα ήταν επικίνδυνο για κάθε άνθρωπο να πλησιάσει, καθώς δεν θα είχε οδό διαφυγής σε περίπτωση αλλαγής φοράς του ανέμου», συμπλήρωσε.

Πολλά είναι τα σπίτια που έχουν καταστραφεί ενώ παρελθόν αποτελεί το πανέμορφο, παρθένο πευκοδάσος της περιοχής.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications