Ποινή «χάδι» στους δολοφόνους της δημοσιογράφου που τα είχε βάλει με τη μαφία της Μάλτας

Συνεργάστηκε με την αστυνομία ένας από τους κατηγορούμενους

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία Μαλτέζας δημοσιογράφου που τόλμησε να θίξει το θέμα της μαλτέζικης μαφίας καταδικάστηκε ένας από τους ενόχους, ο οποίος έπεσε στα μαλακά. Ο Βίνσεντ Μουσκάτ, ο ένας από τους τρεις κατηγορουμένους για τη δολοφονία το 2017 της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 15 ετών από το δικαστήριο της Βαλέτα.

Κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας το δικαστήριο ανέφερε πως η μικρή ποινή οφείλεται στο ότι έλαβε υπόψη το γεγονός πως ο Βίνσεντ Μουσκάτ, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ένοχος για τη δολοφονία, συνεργάστηκε με την αστυνομία και ότι η εισαγγελία είχε επίσης ζητήσει την επιβολή αυτής της ποινής. Μια νομική πηγή ανέφερε στο Ρόιτερς πως ο Μουσκάτ έδωσε στην αστυνομία ζωτικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.

Βόμβα στο αυτοκίνητό της
Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη σε αυτήν την υπόθεση που σόκαρε τη Μάλτα και τον υπόλοιπο κόσμο. Η δημοσιογράφος – μπλόγκερ με ειδίκευση στην ερευνητική δημοσιογραφία Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία κατήγγειλε στο μπλογκ της Running Commentary την ενδημική διαφθορά στη Μάλτα, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της στις 16 Οκτωβρίου του 2017.

Ηταν 53 ετών. Η οικογένεια της δημοσιογράφου, απογοητευμένη από την ετυμηγορία, ανέφερε, εντούτοις, πως ελπίζει ότι η καταδίκη του Μουσκάτ «θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη απονομή δικαιοσύνης για την Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία».

Μεταξύ των συλληφθέντων την επόμενη μέρα της δολοφονίας της Γκαλιζία, εκτός από τον Μουσκάτ, ήταν και οι αδερφοί Αλφρεντ και Τζορτζ Ντετζιόρτζιο ως ύποπτοι για την τοποθέτηση και την πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού που σκότωσε τη δημοσιογράφο.

Ολοι τους δήλωσαν αθώοι από την αρχή, με τον Μουσκάτ να αλλάζει τη στάση του. Για τη δολοφονία πάντως κατηγορείται και τέταρτο άτομο, ο Μαλτέζος επιχειρηματίας Γιόργκεν Φένεχ που θεωρείται συνένοχος. Και αυτός επιμένει ότι είναι αθώος.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications