Ξεκινάει τον Μάρτιο ο πτωχευτικός νόμος - Οι χρεοκοπημένοι από το lockdown Έλληνες θα χάνουν τα σπίτια τους

Σε μία απόφαση -σοκ κατέληξε η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με του τραπεζίτες σχετικά με τις ημερομηνίες εφαρμογής του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς αποφασίστηκε να μην υπάρξει καμία παρέκκλιση, παρά το εκτεταμένο lockdown και την οικονομική καταστροφή που προκάλεσε, από τις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί, δηλαδή Μάρτιο για επιχειρηματίες & Ιούνιο για ιδιώτες.

Η τήρηση των ημερομηνιών αποχτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι καμία άλλη καθυστέρηση δεν πρέπει να υπάρξει στο συγκεκριμένο αυτό θέμα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει αν ο Πτωχευτικός Κώδικας βγει εκτός χρονοδιαγράμματος.

Kάποιες πηγές υποστηρίζουν πως μια τέτοια καθυστέρηση μπορεί ενδεχομένως και να αναβάλει την εκταμίευση των προκαταβολών από το κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης, επιβεβαιώνοντας όσους κάνουν λόγο για 4ο κορωνο-μνημόνιο.

Οι θεσμοί θα αφιχθούν τον Ιανουάριο όπου ξεκινάει και πάλι η διαδικασία της μεταμνημονιακής αξιολόγησης και θα δώσουν σημαντική έμφαση σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς οι οποίοι βρίσκονται σε στάση στο πλαίσιο μη λειτουργίας των δικαστηρίων.

Η οικονομική εξαθλίωση που δημιούργησε το Lockdown της κυβέρνησης έχει οδηγήσει και θα οδηγήσει τους επόμενους μήνες χιλιάδες επιχειρήσεις, επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες στην χρεωκοπία.

Φυσικά όλοι αυτοί εφόσον χρεοκόπησαν τώρα ή θα χρεοκοπήσουν δεν θα έχουν την ευκαιρία για ένταξη σε κάποια ευεργετική ρύθμιση όπως πχ. ο νόμος Κατσέλη ή άλλων διαδόχων του, αφού θα καταργηθούν όλοι από τον νέο πτωχευτικό. Αυτοί λοιπόν αν χρωστούν σε κάποια τράπεζα και αδυνατούν να πληρώσουν, από 1η Μαρτίου θα δουν το σπίτι τους και την περιουσία τους να βγαίνει στο «σφυρί».

Για να συνεχίσουν αν μένουν στο κατασχεθέν σπίτι τους και να μη μείνουν άστεγοι, αυτοί και οι οικογένειές τους, θα πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο στην τράπεζα!

Κάποια από τα πιο μελανά σημεία του νέου ΠΝ, είναι:

1. Αναζήτηση, κατάσχεση, καθώς και πλειστηριασμός οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη, ακόμη και παντελώς άσχετου με την δανειακή σύμβαση. Δεν εξετάζεται καν ο τρόπος απόκτησής του, π.χ. από κληρονομιά.

2. Ορισμός συνδίκου της πτώχευσης μόνο για την πλευρά του πιστωτή.

3. Δυνατότητα μίσθωσης του κατασχεθέντος ακινήτου για 12 έτη, με ύψος μισθώματος επιλογής του πιστωτή. Το εξωφρενικό βέβαια είναι η δυνατότητα επαναγοράς του ίδιου ακινήτου σε τιμή που επίσης θα καθορίσει ο πιστωτής, μονομερώς.

4. Δήμευση περιουσιακού στοιχείου νομικών προσώπων μετά από 120 ημέρες και άγονο πλειστηριασμό.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, είχε βγάλει ανακοίνωση στις 14 Νοεμβρίου που περιέγραφε την δραματική κατάσταση που βιώνουν οι έμποροι και ζητούσε αναστολή του νόμου, κάτι που όμως δεν συγκίνησε την κυβέρνηση.

«Με βάση μετρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο, το 79% των επιχειρήσεων δήλωσε μείωση τζίρου, με την μείωση να φτάνει κατά μέσο όρο 46%, ενώ 117.000 θέσεις εργασίας είχαν ήδη χαθεί. Οι προοπτικές που καταγράφονταν τον Ιούλιο ήταν ζοφερές, με τη 1 στις 4 επιχειρήσεις να δηλώνει πως το δεύτερο εξάμηνο δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και το ενοίκιο.

Επίσης, η 1 στις 5 δήλωνε πώς δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις ασφαλιστικές και φορολογικές της υποχρεώσεις. Η επιβολή του δεύτερου λοκ ντάουν και η περιρρέουσα αβεβαιότητα για το προσεχές διάστημα επιδεινώνει έτι περαιτέρω μια ήδη ζοφερή κατάσταση", αναφέρει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΒΕΕ.

Στην επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος έχει προγραμματιστεί να ισχύει 22 εργάσιμες ημέρες από τη λήξη του δεύτερου lockdown στις 30 Νοεμβρίου 2020 και αιτείται την αναστολή εφαρμογής του νόμου έως την 17η Ιουλίου 2021.....»

Post A Comment:

4 comments

Ανώνυμοςείπε...

Γαμω το σπιτι σας αν γινει κατι τετιο να μην προλαβεται να γυρισευαι στο δικο σας σπιτι

Όποιος τολμήσει να ερθει να σας πετάξει από το σπίτι φωτιά βάλτε του να πάρουν τα αποκαΐδια

vasiliaείπε...

ΟΛΛΑ αυτα που σας λενε οι Εβραίοι που κυβερνουν τα λαμβάνουν απο το ΙΕΡΑΤΕΙΟΝ. Ουτε οξιαμπορουν να αλλαξουνΕνας ειναι ο σκοπος των Εβραίων Σιωνιστών, ειναι 80 της εκατοστην κυβέρνηση, και τα αλλα 20 Έλληνες Προδωτες. Το ΙΕΡΑΤΕΙΟΝ ενα σκοπο εχει, να σας κανει να γονατίσετε, πρωτα εσεις και μετα ολλη η ΑΣΠΡΗ ΦΥΛΗ. ΤΟ ΗΑΡΒΑΡ ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΕΙΟ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟΒΕΒΑΙΑ ΝΟΕL IGNATIEV, TON OPOION ΦΕΡΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΣΑΣΟΥΤΕΣ, ΕΞΩΝΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΠΡΗΣ ΦΥΛΗΣ. ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΤΑ ΦΜ ΟΛΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, και τα δημοσιευσαμε ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΥΝΕΧΙΑ, ΤΑ ΒΓΑΛΑΝΕ ΟΛΛΑ. ΚΑΙ ΟΙ 89 της εκατο των μη Εβραίων ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΟ ΧΑΡΒΑΡ ΜΟΥΓΚΑ,!μπας και χασουν την θεση τους, το γεγονος οτι συντομα θα χασουν το κεφαλι τους, δεν το πιστευουν.

Jim captainείπε...

Τελικά πάλι έξω πέσατε με την κόκκινη προπαγάνδα σας Ο ΛΑΟΣ ΣΑΣ ΕΣΤΕΛΕ ΕΣΑΣ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΊΑΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΉ

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications