Φωτιά σε καφετέρια: Ερωτηματικά για τον θάνατο της Νεφέλης - Τί δηλώνει η μητέρα της

Ο καιρός περνά, οι πληγές βαθαίνουν κι όσο δεν δίνονται απαντήσεις τόσο ανακύπτουν νέα βασανιστικά ερωτήματα που αθροίζονται. Οι γονείς της 19χρονης Νεφέλης, η οποία τον περασμένο Ιούλιο έχασε τη ζωή της σε καφετέρια στον Πειραιά, ζητούν να μάθουν τι πραγματικά συνέβη με το παιδί τους το μοιραίο πρωινό της 22ας Ιουλίου.

Τα Piperata.gr, συνομίλησαν με τη μητέρα της 19χρονης κοπέλας, Μαρία Φωκιανού η οποία δίνει τη δική της περιγραφή στα γεγονότα.
«Το παιδί έφυγε από το σπίτι στις 10 παρα δέκα το πρωί για τη δουλειά και στις 10.20 ειδα μια ανάρτηση στο Facebook ότι καίγεται το μαγαζί. Δέκα λεπτά αργότερα μου χτύπησαν την πόρτα και με ενημέρωσαν. Αμέσως ο άνδρας μου έφυγε για το Τζάνειο όπου την είχαν μεταφέρει.

Μας είπαν ότι στο κατάστημα είχε ήδη εκδηλωθεί φωτιά όταν μπήκε μέσα αλλά δεν το πιστεύω. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έχουν καταγράφει κλήσεις από τον εργοδότη στις 9.58, στις 10.00 και στις 10.06 το πρωί και αναπάντητες από άτομα που δούλευαν μαζί. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόλαβε να μας πάρει. Όχι ότι θα κάναμε κάτι γιατί όλα έγιναν μέσα σε δευτερόλεπτα.

Υποψιαζόμαστε ότι κάποιος πιθανόν να την προέτρεψε να μπει στο μαγαζί, λόγω των κλήσεων. Έχουμε ζητήσει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά κάπου εκεί έχει «κολλήσει» η υπόθεση».

Υποθέσεις
Η μητέρα της Νεφέλης εξηγεί ότι όλα τα στοιχεία και τα υπό διερεύνηση σημεία εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη και συνεχίζει: «Ακόμα και να μπήκε για τον οποιοδήποτε λόγο στο μαγαζί, γιατί η Νεφέλη μας βρέθηκε στο πατάρι (σς βάσει του δελτίου της Πυροσβεστικής το θύμα είχε εντοπιστεί στο πατάρι του καταστήματος μαζί με έναν ακόμη νεαρό συνάδελφο της ); Στο επάνω μέρος του μαγαζιού υπήρχε μια αποθήκη. Μήπως την έπαιρνε τηλέφωνο για να πάρει κάτι από μέσα; … Υπάρχουν μαρτυρίες οι οποίες αναφέρουν ότι στο μαγαζί μύριζε καμένο αρκετό καιρό πριν την φωτιά και ότι το έλεγαν στον εργοδότη… Το άλλο παιδί νοσηλεύεται ακόμα στο τμήμα εγκαυμάτων. Δεν γνωρίζει ακόμα τι έχει γίνει με την κόρη μου». Η νεαρή κοπέλα η οποία τέτοιες μέρες θα έκλεινε τα 20, δούλευε για ένα μήνα, ενώ θα καθόταν ακόμα ένα και μετά θα έφευγε για να κάνει την πρακτική της άσκηση ως νηπιαγωγός.

Δωρήτρια οργάνων
Με την σειρά του ο συνήγορος της οικογένειας Βασίλης Ταουξής, χαρακτήρισε εκπληκτικά συγκινητικό το παράδειγμα των γονιών της Νεφέλης που βρήκαν το κουράγιο να δωρίσουν τα όργανα της και να σώσουν άλλες ζωές. «Το παράδειγμα της μητέρας και του πατέρα της Νεφέλης, είναι εκπληκτικά συγκινητικό. Ένα νεαρό κορίτσι έφυγε από τη ζωή γιατί δεν είχαν ληφθε τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα και γιατί δεν έγιναν οι επισκευές που ζητούσαν τόσο καιρό οι υπάλληλοι από τον εργοδότη για τα ελαττωματικά μηχανήματα του καταστήματος; Είναι συγκλονιστικό το ότι οι γονείς αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα της Νεφέλης, προκειμένου να χαρίσουν ζωή σε άλλους ανθρώπους. Είναι αδιανόητο να συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα από αμέλεια κι όλοι οφείλουν πολύ παραπάνω σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή».

Οι γιατροί ήταν ο λόγος που οι κηδεμόνες της 19χρονης προχώρησαν στην δωρεά οργάνων. «Μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Κλαίγαμε και έκλαιγαν και εκείνοι. Μας έδωσαν να καταλάβουμε ποσό σημαντική είναι αυτή η κίνηση», προσθέτει η κα. Φωκιανού.

Ο καταστηματάρχης
Αντίθετη άποψη για το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στην καφετέρια του, εξέφρασε στο Piperata.gr ο ιδιοκτήτης της Γιάννης Βοιδονικολας. Παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζει το λόγο που τα παιδιά βρέθηκαν στο πάνω μέρος του καταστήματος, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η άτυχη Νεφέλη τον ειδοποίησε πως για την φωτιά που είχε ξεσπάσει νωρίς το πρωί.

«Όταν έπιασε η φωτιά το μαγαζί ήταν κλειστό και δεν υπήρχε κανένας μέσα. Όλα αυτά προκύπτουν από αυτά που έχω καταθέσει εγώ και κάποιοι άλλοι μάρτυρες στην Πυροσβεστικη. Η φωτιά υπήρχε για περίπου 20 λεπτά, σύμφωνα πάλι με κάποιες μαρτυρίες από άτομα που βρίσκονταν στην απέναντι στάση του λεωφορείου. Εγώ ειδοποιήθηκα από την κοπέλα που έχασε την ζωή της στις 9.59 το πρωί. Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε «κ. Γιάννη βλέπω μια μικρή φωτιά πίσω από την μπάρα», συνεχίζει. Της ειπα κλείσε και έρχομαι. Το σπίτι μου από το μαγαζί είναι πολύ κοντά. Στις 10.04 ήμουν εκεί με το μηχανάκι».

Οι κάμερες
Όπως υπογραμμίζει, βρήκε τις πόρτες ανοιχτές και μπήκε μέσα, στην σάλα του μαγαζιού που είναι το μπαρ, ενώ επάνω βρίσκονται οι τουαλέτες και ένας χώρος με χαρτικά. «Δεν είδα κανένα, πήρα τον πυροσβεστήρα από δεξιά μου και άρχισα να κατα σβήνω. Η φωτιά πήγαινε προς τα ποτά και τα πλαστικά. Μπήκε ένας γείτονας μέσα και μου είπε Γιάννη βγες έξω δεν θα τα καταφέρεις. Βγαίνοντας έξω μου λέει το παλικάρι από το συνεργείο που τους είχε ανοίξει την πόρτα ότι έχουν εγκλωβιστεί τα δυο παιδιά».

Σχετικά δε με τα όσα έχουν ακουστεί πως η Νεφέλη δεν δούλευε στο μαγαζί ο ίδιος σχολιάζει, «η κοπέλα δούλευε σε εμένα απλά δεν δούλευε εκείνη την ώρα, ενώ το αγόρι δεν το ήξερα καλά τον είχα δει μια ή δυο φορές. Λόγω κορονοϊού και μειωμένης δουλειάς δεν είχαμε φτιάξει το πρόγραμμα και κάναμε κάποιες εργασίες. Γι αυτό κιόλας η κοπέλα δεν είχε κλειδιά. Το μαγαζί το άνοιξε ο νεαρός στον οποίο έδωσαν τα κλειδιά οι εργαζόμενοι από το γειτονικό συνεργείο, κάτι που φαίνεται και από τις κάμερες. Αυτό δεν έχω καταλάβει και εγώ είναι γιατί και πως τα παιδιά βρέθηκαν εγκλωβισμένα επάνω. Η κοπέλα πήγε να κάνει το καλό και δυστυχώς είχε αυτή την τραγική κατάληξη».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications