Κοινωνικό μέρισμα: Καταιγίδα οργής, εκτός χιλιάδες άνεργοι ΟΑΕΔ και ΑμεΑ, στο σκοτάδι οι πολίτες από την ΗΔΙΚΑ

Τσουνάμι διαμαρτυριών και καταγγελιών σήκωσε η έναρξη των αιτήσεων για το Κοινωνικό Μέρισμα όπως πρώτα αποκάλυψαν τα Dikaiologitika News. Χιλιάδες δικαιούχοι που ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, απορρίπτονται από το koinonikomerisma.gr και την χορήγηση του έκτακτου επιδόματος χωρίς καμία εξήγηση και αιτιολογία

Αμέτρητα είναι τα μηνύματα των αναγνωστών του Dikaiologitika News που διαμαρτύρονται ότι ενώ καλύπτουν όλα τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα , όπως καθορίστηκαν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών και η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr τους απορρίπτει χωρίς καν να τους αναφέρει τον λόγο της απόρριψης, βυθίζοντας τους ενδιαφερόμενους στο σκοτάδι.

Η ΗΔΙΚΑ ενώ άνοιξε την πλατφόρμα για αιτήσεις, δεν φρόντισε καν να δώσει οδηγίες για την υποβολή, αλλά ούτε και είχε κάνει πρόβλεψη στο σύστημα με την υποβολή της αίτησης, να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απορρίπτεται ένας μη δικαιούχος.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως εντοπίζεται ότι απορρίπτονται δικαιούχοι ΑμεΑ που η κοινή υπουργική απόφαση τους εντάσσει ανεξαιρέτως, με μοναδική προϋπόθεση να λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα του ΟΠΕΚΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι δικαιούχοι δεν είναι όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ αλλά μόνο αυτοί που λαμβάνουν το παραπάνω προνοιακό επίδομα του ΟΠΕΚΑ.

Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται και στην κατηγορία των ανέργων, βραχυχρόνια και μακροχρόνια, με πολλούς από τους δικαιούχους που ορίζει πάντα η ΚΥΑ να τίθενται εκτός χορήγησης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα απόρριψης

Τα παραπάνω αποτελούν ένα πολύ μικρό δείγμα των καταγγελιών και των διαμαρτυριών.

Επίσης μόνο κατάφωρη αδικία μπορεί να χαρακτηριστεί, το ότι όσοι απέκτησαν παιδί εντός του 2019 δεν μπορούν να το προσθέσουν στο νοικοκυριό τους και την οικογένεια τους αφού η ΗΔΙΚΑ αντλεί στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις του 2019 που αφορούν τα εισοδήματα του 2018 με αποτέλεσμα να μην συμπεριλαμβάνονται τα νεογνά στον αριθμό των μελών στις οικογένειες.

Μια ακόμη φετινή προτυπιά είναι, ότι κανείς δεν δηλώνει αρμόδιος να δώσει εξηγήσεις. Σύμφωνα παντα με τις καταγγελλίες των αναγνωστών στην προσπάθεια τους να βρουν άκρη και αιτία για την απόρριψη τους επικοινωνούν με κάθε προσφορο μέσο με την ΗΔΙΚΑ και την ΑΑΔΕ αλλά και οι δύο φορείς δηλώνουν αναρμόδιοι.

Η ΗΔΙΚΑ και το υπουργείο Οικονομικών ωφείλει άμεσα να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, ωστε οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για ποιους λόγους ενώ η υπουργική απόφαση τους καθιστά δικαιούχους το σύστημα τους απορρίπτει και τίθενται αυτομάτος και μάλιστα χωρίς εξήγηση.

dikaiologitika

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications