Άρση εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο: Η Λευκωσία ξεκινά εξοπλιστικό πρόγραμμα “made in USA”

Εξοπλιστικό πρόγραμμα με αγορά αμερικανικών όπλων, πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα η Λευκωσία όπως ανέφερε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία τρέχει τις συζητήσεις που βρίσκονται εδώ και μήνες σ΄ εξέλιξη, σε ότι αφορά τον εξοπλισμό της από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Σ. Αγγελίδης, αναφορικά με το γεγονός ότι η άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων, γίνεται νόμος στις ΗΠΑ μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 20/12.

Ερωτηθείς για το συγκεκριμένο ζήτημα, ανέφερε ότι «καλωσορίζουμε αυτή την εξέλιξη αναμένουμε την τελική έκβαση».

Ο Κύπριος ΥΠΑΜ σημείωσε ότι ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό ένας διάλογος με τις ΗΠΑ μεταξύ άλλων και για στρατιωτική συνεργασία η οποία αφορά κι άλλες πτυχές, εκτός των εξοπλιστικών, όπως:

- Τις εκπαιδεύσεις και τις κοινές ασκήσεις
- Ανταλλαγή των στελεχών με συμμετοχή σε στρατιωτικές ακαδημίες
Ο Σάββας Αγγελίδης ανέφερε όμως ότι ο αμερικανικός νόμος ανοίγει και μια σοβαρή επιλογή στο πλαίσιο της υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νόμος μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 20/12 η πρόταση νόμου Ρούμπιο – Μενέντεζ. “Ο νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλήφθηκε στο τελικό πακέτο του νόμου για τις πιστώσεις. Ενισχυμένη από τις ισχυρές και διευρυνόμενες σχέσεις με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, αυτή η λογική νομοθεσία θα ενισχύσει δραματικά τους δεσμούς φιλίας μας μέσω κοινών προσπαθειών για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας των εθνών μας».

Η ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ψηφίσει το νόμο σε δύο τμήματα, την Τρίτη και την Τετάρτη, για να ακολουθήσει η Γερουσία. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και να την υπογράψει μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο Πρόεδρος Τραμπ, ώστε να αποτραπεί το «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Στο επόμενο διήμερο αναμένεται επίσης η Γερουσία να εγκρίνει τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η πρόνοια για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications