Τρεις άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο αφού έλαβαν όργανα στο σώμα τους από δότη
Τρεις άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο αφού έλαβαν όργανα στο σώμα τους από δότη

Το 2007, μια 53χρονη γυναίκα πέθανε από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Το όνομα και η εθνικότητά δεν έγιναν γνωστά. Μετά το θάνατο, οι πνεύμονες, τα νεφρά, η καρδιά και το ήπαρ μεταμοσχεύθηκαν σε πέντε ασθενείς. Κατά τα επόμενα 6 χρόνια, τέσσερις από αυτούς υπέστησαν καρκίνο και τρεις από αυτούς πέθαναν.

Το πέμπτο άτομο έπαθε εκτεταμένη σήψη μετά από μεταμόσχευση καρδιάς και επίσης πέθανε. Σχετικά με αυτή την ασυνήθιστη περίπτωση και ειναι γραμμένη σε πρόσφατο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού μεταμοσχεύσεων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιθανότητα σύλληψης καρκίνου από έναν δότη οργάνων είναι περίπου 1 ανά 10.000. Με τέσσερα κρούσματα ειναι μάλλον κάποια δυσοίωνη κακή τύχη.

Άλλα η γυναίκα δωρητής δεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής της και είναι πλέον αδύνατο να γίνει διάγνωση μετά το θάνατό της. Σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι ειδικοί από ιατρικά πανεπιστήμια στη Γερμανία διενήργησαν διεξοδική έρευνα για όλες τις λεπτομέρειες του συμβάντος. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι με τις μεταμοσχεύσεις διεξάγονται πολύ προσεκτικά αναλύσεις και ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μιας επικίνδυνης νόσου είναι αμελητέος.

Το πρώτο άτομο είχε κάνει μεταμόσχευση καρδιάς. Πέθανε αμέσως μετά από εκτεταμένη σήψη,οι γιατροί δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτα. Στη συνέχεια εντοπίστηκε καρκίνος σε μια γυναίκα ηλικίας 42 ετών που έλαβε τους πνεύμονες. Ένα χρόνο μετά τη μεταμόσχευση, η γυναίκα νοσηλεύτηκε επειδή είχε πρόβλημα στους πνεύμονες. Και κατά την εξέταση, οι γιατροί ξαφνικά αποκάλυψαν καρκίνο στον ασθενή.

Διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος αναπτύχθηκε στους πνεύμονες, και μετά οι μεταστάσεις πήγαν στους μαστικούς αδένες. Η θεραπεία δεν βοήθησε, οι μεταστάσεις προχώρησαν περισσότερο στο συκώτι και το 2009 η γυναίκα πέθανε.

Αμέσως μετά το θάνατό της, οι γιατροί εξέτασαν για τον κίνδυνο καρκίνου μια 62χρονη γυναίκα που είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού και ένα 32χρονο άνδρα που επίσης είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού απο την ίδια γυναικά δοτή . Και οι δύο εξετάστηκαν για καρκίνο και δεν βρήκαν τίποτα.

Αλλά το 2011,ο άνδρας με μεταμοσχευμένο δεξί νεφρό νοσηλεύτηκε με πόνο στο νοσοκομείο και διαγνώστηκε με καρκίνο νεφρού. Απομακρύνθηκε το προσβεβλημένο νεφρό και υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία από το 2012 και βγήκε νικητής από τον καρκίνο. Η γυναίκα με τον αριστερό νεφρό ήταν λιγότερο τυχερή. Ο καρκίνος της ξεκίνησε από το ήπαρ, από εκεί εξαπλώθηκε τόσο στους νεφρούς, στα οστά όσο και στον γαστρεντερικό σωλήνα. Η γυναίκα πέθανε δύο μήνες μετά τη διάγνωση.

Ο τέταρτος ασθενής, ο οποίος έπασχε από καρκίνο μετά τη μεταμόσχευση, ήταν μια 59χρονη γυναίκα που της έγινε μεταμόσχευση ήπαρ. Ο καρκίνος του ήπατος ανακαλύφθηκε το 2011 και της προσφέρθηκε αμέσως να αφαιρέσει αυτό το όργανο, αλλά η γυναίκα φοβήθηκε τη χειρουργική επέμβαση. Μετά από περαιτέρω επιπλοκές, πέθανε το 2014.

©ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications