Σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ το ρωσικό υπέρ-υπερηχητικό Avangard (Βίντεο)
Σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ το ρωσικό υπέρ-υπερηχητικό Avangard (Βίντεο)

Αμερικανική πηγή αναφέρει πως η Ρωσία προχωρά στην ανάπτυξη ενός ευέλικτου, υπέρ-υπερηχητικού ικανού να μεταφέρει πυρηνικά όπλα πολεμική κεφαλή, πιθανότατα την Avangard, που δεν μπορεί να αναχαιτισθεί από την αμερικανική αντιβαλλιστική άμυνα.

Η πηγή, μιλώντας στο CNBC, δήλωσε πως η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει σχετικές δοκιμές, δύο το 2016 και μια, ανεπιτυχή, το 2017, ενώ αναμένεται και νέα το καλοκαίρι. Η νέα κεφαλή δοκιμάστηκε επί διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου RS-18A (για το NATO SS-19).

Οι Αμερικανοί λένε πως η κεφαλή είναι εξαιρετικά ευέλικτη και κατά συνέπεια μη προβλεπόμενης τροχιάς και άρα δύσκολη στην παρακολούθηση. Διαθέτει δε αντίμετρα έναντι των εν υπηρεσία αμερικανικών αντιβαλλιστικών συστημάτων. Αν και μπορεί να φέρει όπλο πιστεύεται πως μόνο η ισχύς κρούσης της θα είναι αρκετή για την καταστροφή του στόχου.

Η Avangard είναι πιθανό να καταστεί επιχειρησιακή μέχρι το 2020. Το αμερικανικό δίκτυο δεν ξεκαθαρίζει εάν οι δηλώσεις της πηγής του έγιναν πριν ή μετά την παρουσίαση από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν των νέων ρωσικών όπλων την 1η Μαρτίου.

Τότε ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε την ύπαρξη του Avangard, αλλά και του υπέρ-υπερηχητικού πυραύλου Kinzhal και του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου drone. Ο Πούτιν είχε δηλώσει πως τα εν λόγω συστήματα είναι σχεδόν επιχειρησιακά και αποτελούν απάντηση στην αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη ΑΒΜ για τα πυρηνικά και την επέκταση του ΝΑΤΟ στα δυτικά ρωσικά σύνορα.

Ο πύραυλος Kinzhal παρουσιάστηκε στην παρέλαση της νίκης στη Μόσχα, λίγες μέρες πριν. Στα τέλη Μαρτίου ο επικεφαλής της Strategic Command των ΗΠΑ είχε δηλώσει στο Κογκρέσο πως οι ΗΠΑ δεν έχουν άμυνα έναντι των ρωσικών και κινεζικών υπέρ-υπερηχητικών όπλων.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωση την είδηση ότι 14 συντάγματα θα εξοπλιστούν με τον νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Yars που θα αντικαταστήσει τους παλιότερους Topol. Την ίδια ώρα η ρωσική αεροπορία εκσυγχρονίζει τα στρατηγικά βομβαρδιστικά της Tu-95MS και Tu-160 τα οποία εξοπλίζει με πυραύλους Kh-101 και Kh-102.

Ο Πούτιν έκανε επίσης λόγο για το νέο αντιβαλλιστικό σύστημα S-500 το οποίο θεωρείται ικανό να καταρρίψει και δορυφόρους.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications