Μεγάλες περιοχές στην βόρεια Συρία καταλήφθηκαν από τον τουρκικό Στρατό (βίντεο)
Μεγάλες περιοχές στην βόρεια Συρία καταλήφθηκαν από τον τουρκικό Στρατό (βίντεο)

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ – ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ

Το τουρκικό Επιτελείο ανακοίνωσε πριν λίγο ότι «έθεσε υπό τον έλεγχό του τέσσερις κατοικημένες περιοχές στη βόρεια Συρία». Όπως τόνισαν «Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, απέκτησαν τον έλεγχο των περιοχών Καντάρα, Ες Σεχίντ, Αλ Χουμράν και Τασλιχουγιούκ». Οι περιοχές αυτές ήταν υπό τον έλεγχο του ISIS, ενώ στα δυτικά υπήρχαν κουρδικές δυνάμεις του YPG, οι οποίες εξεδιώχθησαν μετά από άνιση μάχη που έδωσαν με τις τουρκικές τεθωρακισμένες ίλες των LEO2A4 και των Μ60 και των αναβαθμισμένων Μ60Τ.

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ.Τσαβούσογλου, δήλωσε σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Γενικού Επιτελείου, ότι «ξεκινάει η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία κατά των Κούρδων». Πρόσθετες δυνάμεις (μια ακόμα Τ/Θ Ταξιαρχία με 43 ΤΟΜΑ και 28 Α/Κ πυροβόλα T-155 Firtina εισήλθε στο συριακό έδαφος. Ατέλειωτες φάλαγγες τουρκικών αρμάτων κυκλώνουν τις κατοικημένες περιοχές και στην συνέχεια τουρκικές ειδικές δυνάμεις μαζί με Τουρκμένους, αναλαμβάνουν την εκκαθάριστή τους. Οπου συναντούν αντίσταση κτυπούν με τα πυροβόλα ή καλούν σε υποστήριξη από την Αεροπορία.

Τουρκικά άρματα μάχης και ειδικές δυνάμεις, με την στήριξη πολεμικών αεροσκαφών εισέβαλαν στην Συρία πριν δύο εβδομάδες και σε συνεργασία με αντάρτες, κυρίως Τουρκμένους και Σύρους των αντικυβερνητικών δυνάμεων, διεξάγουν την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» έχοντας περιορισμένες απώλειες μέχρι στιγμής, αλλά και σημαντικά εδαφικά κέρδη. Στο μεταξύ Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν εν ψυχρώ και σκότωσαν δύο γυναίκες και δύο παιδιά από μια οικογένεια, καθώς προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα από την Συρία στην Τουρκία αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Η οικογένεια είχε φύγει από το χωριό Abu Khashab στην ύπαιθρο, στα ανατολικά της επαρχίας Ντέιρ αλ-Ζορ και κινήθηκε για είσοδο στην τουρκική επικράτεια . Στα σύνορα στο Ras al-Ayn, στην επαρχία της Hasaka, οι γυναίκες και τα παιδιά πυροβολήθηκαν από Τούρκους φρουρούς. Συνολικά στην επιχείρηση μετέχουν περί του 10.000 Τούρκοι στρατιώτες και στις δύο πλευρές των συνόρων. Η επέκταση της Τουρκίας στις περιοχές αυτές, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται μόνιμη.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του σχετικά με την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων και της συριακής αντιπολίτευσης βαθιά στο νότιο κομμάτι του συριακού εδάφους . «Αυτή η πορεία θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας. Καλούμε την Άγκυρα να απέχει από οποιαδήποτε μέτρα τα οποία μπορεί περαιτέρω να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Συρία», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του .

Ο τουρκικός Στρατός κινείται προς την κατάληψη της Ράκα, μετά την συγκέντρωση δεκάδων αρμάτων μάχης LEO2A4 σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.
Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί δύναμη τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας που απαρτίζεται από 2 επιλαρχίες αρμάτων Leo και 2 μονάδες μηχανοκίνητου πεζικού με ΤΟΜΑ , συν λόχο αντιαρματικών και λόχο καταδρομών για να κινηθούν νότια , εκεί που ευρίσκονται οι Ρώσοι επίλεκτοι πεζοναύτες .

Κύριος σκοπός η δημιουργία ενός τουρκικού διαδρόμου με την Τουρκία με σκοπό να ελέγχει τα πετρέλαια της περιοχής.
Αναφορές που έχουν φτάσει στα ελληνικά Επιτελεία από διάφορε για την επίδοση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στις επιχειρήσεις των δύο αυτών εβδομάδων δείχνουν ότι υπάρχει αρκετά καλός συντονισμός μεταξύ Αεροπορίας και τεθωρακισμένων δυνάμεων σε ότι αφορά την υποστήριξη των δεύτερων αλλά τα πλήγματα της τουρκικής Αεροπορίας δεν είναι τόσο επιτυχημένα, καθώς αντιμετωπίζουν το γνωστό πρόβλημα του «ρευστού» μετώπου και της ταχείας κίνησης των ομάδων, είτε του ISIS, είτε των Κούρδων.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications