Δυστυχήματα με ελικόπτερα στην ιστορία των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων
Δυστυχήματα με ελικόπτερα στην ιστορία των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων

Η συντριβή του ΑΒ-212 την Πέμπτη στην Κίναρο βύθισε στο πένθος τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με το τριμελές του πλήρωμα να μπαίνει σε μια μακρά λίστα πεσόντων στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την ώρα του καθήκοντος.

Αν και τα δυστυχήματα με ελικόπτερα είναι λιγότερο συχνά από ότι τα αντίστοιχα των πολεμικών αεροπλάνων, η σύγχρονη ιστορία των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και δεν έχει έλλειψη τραγικών περιστατικών- κάποια εκ των οποίων έχουν αφήσει το στίγμα τους στη σύγχρονη ιστορία, όπως η απώλεια του ελικοπτέρου AB-212 το 1996 εν μέσω της κρίσης στα Ίμια και του Chinook το 2004 κοντά στο Άγιο Όρος, που συμπαρέσυρε στον θάνατο, μαζί με το πλήρωμά του, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο.

Ακολουθούν κάποια εξ αυτών.
31 Ιανουαρίου 1996: Η συντριβή του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού στο αποκορύφωμα της κρίσης των Ιμίων, με αποτέλεσμα τον θάνατο των τριών μελών του πληρώματός του, αποτελεί μια ιδιαίτερα επώδυνη σελίδα της ιστορίας των σύγχρονων Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, για σειρά λόγων, που συνδέονται με τους χειρισμούς και τις επιλογές της κρίσης.

11 Σεπτεμβρίου 2004: Η συντριβή του μεταγωγικού ελικοπτέρου Chinook, με 17 νεκρούς, μεταξύ των οποίων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Πέτρος Ζ’ στον Σίθωνα Χαλκιδικής (κοντά στο Άγιο Όρος), αποτελεί ένα τραγικό περιστατικό για το οποίο τα ερωτηματικά είναι ακόμα πολλά.

15 Σεπτεμβρίου 1994: 10 νεκροί (πλήρωμα και δασοκομάντος) σε συντριβή UH-1H σε επιχείρηση για την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Δράμα.26 Ιουλίου 1987: Τραγωδία με τη συντριβή ΑΒ-205 κατά την εκτέλεση αποστολής μεταφοράς ασθενών και συνοδών τους από την Αμορφό και τη Σάμο.

10 Μαΐου 1989: Συντριβή ΑΒ-205 στη λίμνη Ιωαννίνων με δύο νεκρούς.
20 Φεβρουαρίου 2006: Συντριβή ελικoπτέρου UH-1H στην Πέλλα, κατά τη διάρκεια νυκτερινής πτήσης, με νεκρούς τα τέσσερα μέλη του πληρώματος.
18 Μαρτίου 2008: Πτώση UH-1H στο Βασιλούδι του νομού Θεσσαλονίκης, με τρεις νεκρούς, ενώ κατευθυνόταν προς τη Ρεντίνα για άσκηση με τις Ειδικές Δυνάμεις.
5 Νοεμβρίου 2008: Συντριβή επιθετικού ελικοπτέρου Apache στην Εύβοια, με νεκρούς τα δύο μέλη του πληρώματος, που βρέθηκαν απανθρακωμένοι 15 ώρες μετά το δυστύχημα.
30 Ιουλίου 2010: Τραγικό δυστύχημα Apache στην Πάχη Μεγάρων, με αποτέλεσμα των δύο χειριστών.
Νεκρούς σε δυστυχήματα με ελικόπτερα μετρά και το ΕΚΑΒ.
14 Ιανουαρίου 2001: Τραγωδία με πέντε νεκρούς στα ανοιχτά του Σουνίου, κατά τη διάρκεια μεταφοράς ασθενούς.
17 Ιουνίου 2002: Συντριβή ελικοπτέρου ενάμιση χρόνο μετά, με επίσης πέντε νεκρούς, στη Βίγλα Ανάφης, επίσης κατά τη διάρκεια διακομιδής ασθενούς
11 Φεβρουαρίου 2003: Τραγωδία με τέσσερις νεκρούς (μέλη του πληρώματος) στα ανοιχτά της Ικαρίας.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications