Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο στην φρεγάτα «Θεμιστοκλής»
Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο στην φρεγάτα «Θεμιστοκλής»

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο στην φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κλάσης S του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες κατάσβεσής της.
(φώτο αρχείου)

Η φωτιά ξεκίνησε από την κουζίνα. Η φωτιά κράτησε μισή ώρα περίπου και το α΄γημα του πλοίου με ηρωϊκές προσπάθειες κατάφερε να την σβήσει πριν επεκταθεί στην αποθήκη πυρομαχικών του πλοίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο μαγειρείο της Φ/Γ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ. Η πυρκαγιά αντιμετωπίσθηκε άμεσα. Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Έχουν αναληφθεί οι απορρέουσες ενέργειες.» Η Φ/Γ Θεμιστοκλής (F 465), τύπου S, ανήκει στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία "Netherlands Koninklijke" της Ολλανδίας. Καθελκύστηκε τον Αύγουστο του 1979 και ενεργοποιήθηκε το 1981 εντασσόμενο στο Πολεμικό Ναυτικό της Ολλανδίας. Το 2003 αποκτήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδος και από τότε υπάγεται στην Διοίκηση Φρεγατών του Αρχηγείου Στόλου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Έχει συμμετάσχει σε διάφορες αποστολές μεταξύ των οποίων και στην συμμαχική αποστολή για την προστασία της διεθνούς Ναυσιπλοιας στη Σομαλία.Οι φρεγάτες τύπου Kortenaer (αναφέρονται και ως Standard ή τύπου S) του Ολλανδικού Ναυτικού κατασκευάστηκαν ως γενικής χρήσης φρεγάτες, ικανές για αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό πόλεμο και πόλεμο επιφανείας. Για την πρόωση τους χρησιμοποιείται το σύστημα COGOG (Combined gas or gas). Δέκα πλοία κατασκευάστηκαν από τα ναυπηγεία de Schelde του Vlissingen και δύο από τα ναυπηγεία Wilton Fijenoord του Ρόττερνταμ μεταξύ του 1978 και του 1982.

Από αυτά μόνο 10 πλοία υπηρέτησαν στο Ολλανδικό Ναυτικό. Οι υπόλοιπες 2 φρεγάτες πουλήθηκαν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενώ βρισκόταν ακόμα υπό κατασκευή και αντικαταστάθηκαν από 2 φρεγάτες τύπου Jacob van Heemskerck class, οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν την έκδοση αντιαεροπορικού πολέμου (AAW) των φρεγατών τύπου Kortenaer. 8 παρόμοια πλοία κατασκευάστηκαν από τη Γερμανία κατά την ίδια περίοδο, ως φρεγάτες τύπου Bremen (F-122).

Μέχρι το 2003 όλα τα πλοία αυτού του τύπου του Ολλανδικού Ναυτικού είχαν πωληθεί στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και το Ναυτικό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.Τα δύο πλοία που κατασκευάστηκαν για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το 1981 είναι οι φρεγάτες Έλλη και Λήμνος, οι οποίες έγιναν γνωστές ως φρεγάτες τύπου Έλλη και φέρουν διαφορετικό εξοπλισμό και οπλισμό από τα Ολλανδικά πλοία.

Tου Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications