Η νοητική επιρροή του ήχου , οι άγκυρες και το  Hollywood

Ο ανθρώπινος νους δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φλόγα που πρέπει να ανάψει

Η νοητική επιρροή του ήχου , οι άγκυρες και το  Hollywood

Το ανθρώπινο είδος έχει μία πολύ ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική. Πειράματα με βρέφη έχουν δείξει πως κατέχουν τη δυνατότητα να θυμούνται μελωδίες που άκουγαν μέσα από τη μήτρα της μητέρας τους. Ασθενείς με alzheimer που δε θυμούνται ούτε τα ονόματα των εν ζωή συζύγων τους αναγνωρίζουν τραγούδια που άκουγαν μικροί. Μάλιστα σε επιτηδευμένα σφάλματα των πειραματιστών στη μελωδία του κομματιού οι ασθενείς παρέμβαιναν κάνοντας διορθώσεις και υποδείκνυαν τις λανθασμένες νότες !

Γράφει ο Φοίβος Καλφόπουλος

Η μουσική αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο εκδήλωσης . Όπου οι λέξεις και η γλώσσα του σώματος αποτυγχάνουν η μουσική είναι εκεί για να εκφράσει το ανέκφραστο. Η μουσική κινητοποιεί άμεσα το συναισθηματικό μας κόσμο. Θες να κάνεις μία δραστική άμεση αλλαγή στο ψυχισμό σου , δεν έχεις παρά να βάλεις ένα κομμάτι συνδεδεμένο με μία συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση της ζωής σου . Ευθύς , μνήμες θα ανασυρθούν , μυρωδιές, φωνές, πρόσωπα και καταστάσεις .

Ο εγκέφαλος θα αρχίσει να παράγει ενδορφίνες και οξυτοσίνη ή ίσως και αισθήματα πόνου , λύπης και άγχους κάνουν την εμφάνιση τους. Ο μελωδικός ήχος αποτελεί μία πανίσχυρη νευροχημεία η οποία μπορεί και αλλάζει τις συνθήκες στον εγκέφαλο μας ανά πάσα στιγμή. Πόσες φορές διαμαρτυρήθηκες στον οδηγό του αυτοκινήτου να αλλάξει κομμάτι επειδή ήταν εκνευριστικό; Πολλές φορές αρκούν λίγα δευτερόλεπτα ώστε ο ήχος να παρεισφρήσει σαι ιός μέσα από τις διόδους των τυμπάνων και να αλλάξει ακαριαία τη ψυχολογία σου

Το θέμα αυτού του άρθρου είναι η μουσική ως μέσο νοητικού ελέγχου-mind control. Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να καταφύγει κανείς σε στριφνές επιστημονικές ορολογίες για να αποδείξει τη σχέση μεταξύ αυτών των δύο. Η μουσική από πολύ μικρούς μας καθορίζει και μας διαμορφώνει. Μας χωρίζει σε ομάδες , οι οποίες ακολουθούν συγκεκριμένες κοινωνικές νόρμες, ντύνονται στο ίδιο στυλ , συχνάζουν στα ίδια μαγαζιά , ενώνονται από πλήθος κοινών ιδεών και αντιλήψεων . Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως οι μουσικοί αποτελούν τους αρχιτέκτονες της ανθρώπινης ψυχής.

Θεωρείτε υπερβολές τα παραπάνω ; Κοιτάξτε πίσω τότε στα 60ς και δείτε πως ορισμένα ροκ συγκροτήματα κατάφεραν να πυροδοτήσουν ένα παγκόσμιο κύμα που παραλίγο να γκρεμίσει τα θεμέλια της δυτικής καπιταλιστικής κοινωνίας. Άλλωστε πίσω από κάθε επανάσταση κρύβονται ισχυρές ιδέες και κύριοι εκφραστές τους είναι πάντα οι διανοητές συγγραφείς και οι μουσικοί.

Δύναμη των λέξεων
Ας ξεκινήσουμε με το γνωστό πλέον αξίωμα που προκύπτει από τις επιστημονικές έρευνες. Οι λέξεις δεν είναι απλοί ήχοι , αέρας όπως λέμε στην γλώσσα της καθημερινότητας. Λέξεις πόνου είναι ικανές να φέρουν συναισθήματα πόνου ενώ λέξεις που αντιπροσωπεύουν χαρά και ευτυχία είναι ικανές να δημιουργήσουν ανάλογα συναισθήματα μέσα μας. Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε δεν είναι απλοί ήχοι αλλά εν δυνάμει χημικοί αγγελιοφόροι-νευροδιαβιβαστές, ορμόνες, συναισθήματα στον οργανισμό το δικό μας όσο και του ακροατή.

Τα ηχητικά κύματα καθορίζουν πράγματι τα συναισθήματα μας , ακόμα και μέσω κοινότοπων πραγμάτων όπως ο θόρυβος από το τρυπάνι του γείτονα. Σκεφτείτε πόσο εύκολα επηρεάζεται ο εγκέφαλος μας από αρμονικές μουσικές μελωδίες οι οποίες μας αγγίζουν βαθιά , κάνουν το δέρμα μας να ανατριχιάζει , το παλμό μας να πέφτει και το σημαντικότερο μεταφέρουν λέξεις ποτισμένες με ισχυρά νοήματα.

Οι σύγχρονοι κλάδοι της νευρολογίας συγκλίνουν στη θεώρηση ότι της γλώσσας ως πανίσχυρου όπλου δημιουργίας, καταστροφής και ελέγχου.
Θα έχετε ακούσει για τη μέθοδο της υπνοθεραπείας ή των υποβολών. Είναι μία μέθοδος γνωστή στον εσωτερισμό αλλά τις τελευταίες δεκαετίες εκτιμήθηκε αρκετά και απο τους ψυχολόγους αφού αποδείχτηκε πειραματικά ότι είναι επιτυχής. Πρόκειται για ακουστικά μηνύματα , μετά-υπνωτικές εντολές τις οποίες ακούει το υποκείμενο κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Οι εντολές αυτές εντυπώνονται στο υποσυνείδητο του με αποτέλεσμα να αρχίσουν να αφομοιώνονται στη προσωπικότητα του και επομένως στη καθημερινότητα του.

Υπό το πρίσμα αυτό και με όσα εν συντομία είδαμε για τη δύναμη των λέξεων θα μπορούσε να ειπωθεί πως η μουσική με στοίχους αποτελεί μία πρώτης τάξεως υπνωτική κασέτα αυθυποβολής. Ένα λογισμικό εγκεφαλικής αλλαγής.Για να ακούσουμε ένα μουσικό κομμάτι σημαίνει πως μας αρέσει αρκετά , άρα τα μηνύματα και οι λέξεις που μεταφέρει εντυπώνονται ακόμη καλύτερα μέσα μας. Η χρήση αλκοόλ και ουσιών μαζί με τη μουσική συνιστά αυτό που θα αποκαλούσαν οι ψυχολόγοι ένα σύστημα διπλής ενίσχυσης.

Ναι ο δεκαπεντάχρονος που ακούει γκανγκστερ ραπ φυσικά δε θα γίνει γκάνγκστερ εάν υπάρχει οικογενειακό περιβάλλον στη ζωή του ωστόσο οι στοίχοι και το lifestyle της μουσικής που επέλεξε , θα διαμορφώσουν το ψυχισμό του και σίγουρα θα είναι θετικά προδιατεθειμένος στο τρόπο ζωής που επιτάσσει η μουσική που ακούει.

άπου εδώ δε θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως αν θες να αλλάξεις τον εαυτό σου και τη ζωή σου άλλαξε τη μουσική που ακούς! Γιατί λοιπόν το συγκεκριμένο κομμάτι του Μπετόβεν χρησιμοποιήθηκε τόσο πολύ για εθνικούς σκοπούς; Μα γιατί προάγει αυτά που θέλει κάθε κυβέρνηση. Μια αίσθηση γαλήνης , ομόνοιας αλλά και έμπνευσης ότι κάτι βαθύτερο υπάρχει, κάτι ανώτερο. Στη προκειμένη περίπτωση αυτός ο βαθύτερος και ανώτερος σκοπός δεν είναι άλλος από το έθνος !

Στην Ελλάδα έχουμε το ροκ τραγούδι "The final Countdown των Europe , το οποίο πυροδοτεί συναισθήματα εθνικής υπερφηφάνιας και πατριωτικής ανόρθωσης καθώς συνδέθηκε με τη κατάκτηση του Eurobasket του 1987. Aλλά και το Carmina Burana χρησιμοποιήθηκε κατα κόρον στιςπροεκλογικές συγκεντρώσεις της δεκαετίας του 80. Επικοινωνιακά είχε αξιοποιηθεί για πρώτη φορά πολύ νωρίτερα, ως μουσική επένδυση σε συγκεντρώσεις του Τρίτου Ράιχ , καθώς οι ναζί αξιωματικοί είχαν αντιληφθεί την ανυπέρβλητη υπαρξιακή δύναμη του

Αυτό είναι και το υποσυνείδητο πρότυπο που προβάλλεται πλέον από τη pop μουσική κουλτούρα. Το απρόσιτο είδωλο, η αψεγάδιαστη σ@ξουαλική φιγούρα, η οποία είναι μέλος, κοινωνός σε μία απόκρυφη ελιτ, για λίγους , για τους πνευματικά και υλικά εκλεκτούς , το μυστικό club των όμορφων , πετυχημένων και έξυπνων. Η μυστηριώδης ομάδα που δρα πάντα υπό από τη προστασία των σκιών. Αυτό το αρχέτυπο κρύβεται πίσω από όλη αυτή τη νεομυθολογία των Illuminati που προβάλει μανιωδώς το Hollywood.

Όχι το λαμπερό μάτι του Ωρού δεν είναι πλέον το σύμβολο της αφύπνισης και της εσωτερικής όρασης , είναι το απρόσιτο σύμβολο της Ελιτ και όλων των αξιών και ιδεών που αυτή αντιπροσωπεύει..!

© Βrainchange.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications