Εξάπλωση του ιού Ζίκα στην Ευρώπη. Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
 Εξάπλωση του ιού Ζίκα στην Ευρώπη. Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στις 18 Μαΐου 2016 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε σχετική ενημέρωση αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού Ζίκα στην Ευρώπη από το τέλος της άνοιξης και για όλο το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα στοιχεία η πιθανότητα κινδύνου εξάπλωσης του ιού διαφέρει από χώρα σε χώρα.

18 χώρες έχουν μέτρια πιθανότητα εξάπλωσης του ιού εξαιτίας της ύπαρξης του κουνουπιού του είδους Aedes albopictus, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, ενώ οι περιοχές με τις υψηλότερες πιθανότητες εξάπλωσης του ιού είναι οι ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας. 36 χώρες έχουν πολύ χαμηλές εως μηδενικές πιθανότητες για την εξάπλωση του ιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε και οδηγίες για την πρόληψη εναντίουν του ιού Ζίκα για τις χώρες με υψηλές ή μέτριες πιθανότητες εξάπλωσης του ιού.

Δείτε το χάρτη με τα σημεία εμφάνισης του κουνουπιού Aedes albopictus

 Δείτε το χάρτη με τα σημεία εμφάνισης του κουνουπιού Aedes albopictus

Ενίσχυση των ελέγχων για την εξάπλωση των κουνουπιών, ειδικά στις περιοχές που εντοπίζονται κουνούπια του είδους Aedes aegypti. Οι επαγγελματίες της υγείας θα πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι και ενημερωμένοι για την μετάδοση του ιού και να αναφέρουν σε διάστημα 24 ωρών περιπτώσεις που έχουν διαγνωστεί με τον ιό. Ελεγχοι των τόπων αναπαραγωγής των κουνουπιών. Ολα αυτά με στόχο την πρόληψη, ιδιαίτερα στις έγκυες γυναίκες.

Οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να θεσπίσουν φορείς ελέγχου για τον εντοπισμό εισαγόμενων κρουσμάτων του ιού και την παροχή οδηγιών δημόσιας στους ταξιδιώτες από και προς χώρες που υπάρχουν κρούσματα του ιού, συμπεριλαμβανομένης και της σ@ξουαλικής μετάδοσης του ιού.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications