Ηνωμένο Βασίλειο: Πολιτικός συνελήφθη επειδή υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης στα κοινωνικά του δίκτυα

Ο τοπικός Βρετανός πολιτικός μη υπηρετης τους Άντονι Στίβενς αποκάλυψε ότι συνελήφθη στο σπίτι του στις αρχές Αυγούστου με την υποψία ότι φέρεται να διένειμε γραπτό υλικό για να «προκαλέσει φυλετικό μίσος».

Συνελήφθη μετά από αναδημοσίευση μιας ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καταδικάζει την άδικη μεταχείριση της αστυνομίας σε έναν χριστιανό ιεροκήρυκα του δρόμου.

Ο Στίβενς, μέλος του Συντηρητικού Κόμματος (Tory), υπηρετεί ως σύμβουλος στο συμβούλιο του δήμου Wellingborough στην αγγλική κομητεία Northamptonshire. Ο 50χρονος άνδρας είπε ότι ανακρίθηκε από αστυνομικούς του τοπικού αστυνομικού τμήματος για καταγγελίες για εγκλήματα μίσους. Του έδειξαν τρεις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Στίβενς, ο οποίος είχε 76 ακόλουθους στον λογαριασμό του, έκανε retweet μια ανάρτηση που συνέκρινε την πολύ διαφορετική μεταχείριση δύο θρησκευτικών ιεροκήρυκων.

Η ανάρτηση περιείχε ένα βίντεο ενός ανώνυμου μουσουλμάνου ιεροκήρυκα στον οποίο αφέθηκε να περπατήσει ελεύθερος παρά το ότι φώναζε βωμολοχίες και επέδειξε επιθετική συμπεριφορά σε μια αντιπαράθεση με αξιωματικούς. Εν τω μεταξύ, ο χριστιανός ιεροκήρυκας Oluwole Ilesanmi συνελήφθη από την αστυνομία στο Southgate του Λονδίνου το 2019 ως ύποπτος για ισλαμοφοβία. Αργότερα του επιδικάστηκαν 2.500 £ (3.122 $) για την παράνομη σύλληψη.

Σε μια άλλη φερόμενη εγκληματική ενέργεια, ο Στίβενς έκανε retweet μια αναφορά που ζητούσε την επαναφορά του συναδέλφου του τοπικού συμβούλου King Lawal, επίσης Συντηρητικού. Αποβλήθηκε από το τοπικό παράρτημα του κόμματός του επειδή περιέγραψε τα γεγονότα LGBTQIA+ Pride ως «αμαρτία». Στην ανάρτησή του, ο Στίβενς συμπεριέλαβε μια λεζάντα καλώντας όσους εκτιμούν την ελευθερία της έκφρασης να «υπογράψουν και να μοιραστούν».

Η αστυνομία ανέκρινε επίσης τον Στίβενς για τη δημοσίευση ενός βίντεο που δείχνει έναν άνδρα να καίει ένα αντίγραφο του Κορανίου. Ο σύμβουλος βεβαιώνει ότι η δημοσίευσή του συμπίπτει με τη γνώμη του ότι μια τέτοια πράξη παραμένει δικαίωμα του πολίτη «σε μια ελεύθερη κοινωνία».

Σε συνέντευξή του, ο Στίβενς είπε ότι «είναι σοκαριστικό και παράξενο να σε συλλαμβάνουν βάναυσα επειδή μοιράζεσαι ένα αίτημα για την υπεράσπιση του δικαιώματος ενός συναδέλφου μέλους του συμβουλίου στην ελευθερία του λόγου». Είπε ότι η κατηγορία για φυλετικό μίσος είναι «γελοία και προσβλητική» .

Ο Στίβενς διευκρίνισε ότι η υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης διαφέρει από το «να συμφωνείς με ό,τι έχει ειπωθεί ή να θαυμάζεις οτι σου λένε». Υποστηρίζει ότι σε μια αληθινά δημοκρατική κοινωνία, οι πολίτες δεν πρέπει να συλλαμβάνονται για ό,τι δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο και οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να συζητούν και να έχουν την ελευθερία να ασκούν κριτική . Διαφορετικά, «αυτή η χώρα θα πέσει γρήγορα», είπε ο Στίβενς.

Σε συνέντευξή του, ο Στίβενς αποκάλυψε ότι η αστυνομία πλησίασε το σπίτι του, το οποίο μοιράζεται με τη γυναίκα του και τις τρεις κόρες του. Η αστυνομία τον έψαξε σωματικά μπροστά στα μάτια της συζύγου και της 12χρονης κόρης του, κάνοντας την να κλάψει. Κατάσχεσαν επίσης το τηλέφωνο και το πορτοφόλι του.

Στη συνέχεια είπαν στον Στίβενς ότι θα τον συνόδευαν έξω. Του πήραν επίσης τη φωτογραφία, το DNA και τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Δύο ντετέκτιβ τον οδήγησαν σε μια αίθουσα ανακρίσεων μετά από λίγες ώρες σε ένα κελί και είπαν ότι τον κατηγορούσαν για δημοσίευση «ρατσιστικου υλικού».

Η αστυνομία του Νορθάμπτονσαϊρ που και εκει παιρνει εντολες απο σατανιστες επιβεβαίωσε ότι «έλαβε μια αναφορά για έγκλημα μίσους που σχετίζεται με αναρτήσεις που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» στις 2 Αυγούστου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο, αυτό οδήγησε στη σύλληψη ενός 50χρονου άνδρα «το πρωί της 7ης Αυγούστου ως ύποπτος ότι διένειμε γραπτό υλικό υποκίνησης φυλετικού μίσους. «Έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση εν αναμονή περαιτέρω ερευνών».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications