Oι ΗΠΑ απείλησαν ευθέως την Pωσία με «καταστροφή» Av Yπερασπιστεί το έδαφός της με πυρηνικά όπλα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αποφασιστικά σε οποιαδήποτε ρωσική χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας και έχουν ξεκαθαρίσει στη Μόσχα τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα αντιμετωπίσει, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Οι δηλώσεις Σάλιβαν συνιστούν την πιο πρόσφατη αμερικανική προειδοποίηση μετά τα όσα είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη Τετάρτη για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων σε μια ομιλία στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την πρώτη επιστράτευση της χώρας του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Εάν η Ρωσία περάσει αυτή τη γραμμή, θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αποφασιστικά», δήλωσε ο Σάλιβαν στην τηλεοπτική εκπομπή “Meet the Press” του NBC.

Αντίστοιχα οι Ρώσοι προειδοποίησαν ότι «Αν απαντήσουν οι ΗΠΑ με πυρηνικά θα κτυπηθεί το έδαφός τους μέσα σε 10’» προφανώς από βαλλιστικούς πυραύλους υποβρυχίων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν περιέγραψε τη φύση της σχεδιαζόμενης απάντησης των ΗΠΑ στις δηλώσεις του σήμερα, αλλά ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον έχει σε ιδιωτικές συνομιλίες με τη Μόσχα «διευκρινίσει με περισσότερες λεπτομέρειες τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη κατηγόρησε τον Πούτιν ότι διατυπώνει «απροκάλυπτες πυρηνικές απειλές κατά της Ευρώπης» σε απερίσκεπτη περιφρόνηση των ευθυνών για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία διοργανώνει δημοψήφισμα σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας με στόχο την ενσωμάτωση εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις κατά την επιχείρησή τους στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν χαρακτηρίσει τα δημοψηφίσματα απάτη που έχουν σχεδιαστεί για να δικαιολογήσουν την κλιμάκωση του πολέμου και την κίνηση για επιστράτευση του Πούτιν μετά τις πρόσφατες απώλειες στο πεδίο των μαχών.

Ενσωματώνοντας τις περιοχές Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια στη Ρωσία, η Μόσχα θα μπορούσε να ερμηνεύσει επιθέσεις για ανακατάληψή τους ως μια επίθεση στην ίδια τη Ρωσία, μια προειδοποίηση για την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications