Οι άνεργοι θα πληρώνονται με… προπληρωμένες κάρτες – Πλήρης έλεγχος στις αγορές τους

«Μεγάλος Αδελφός» και στα επιδόματα ανεργίας!

Προπληρωμένες κάρτες θα μοιράζουν οι τράπεζες από την επόμενη χρονιά σε εκατομμύρια δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ, αντί να πιστώνουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα ποσά που αναλογούν στα επιδόματα.

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει πως το κράτος θα ξέρει πλέον πως διαθέτει τα χρήματά του ο άνεργος λες και δεν του ανήκουν. Και παρότι η συζήτηση περί επιδόματος Food Pass δεν επιβεβαιώθηκε τελικά στην περίπτωση της επιταγής ακρίβειας, φαίνεται ότι το επιδοματικό μοντέλο για ψώνια θα καθιερωθεί.

Το μοντέλο της προπληρωμένης κάρτας θα εφαρμοστεί από το 2023, οπότε και πλέον δεν θα μπαίνουν χρήματα απευθείας στην τράπεζα, τα οποία ο εκάστοτε δικαιούχους μπορεί μέχρι και σήμερα να χρησιμοποιεί όπου τα χρειάζεται περισσότερο, αλλά θα κάνει τα ψώνια του με ένα ακόμα… Pass.

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις εκλογές, δηλαδή μέσα στο πρώτο ή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», οι αλλαγές που θα γίνουν είναι οι εξής:
Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το επίδομα γέννησης.

Με κάρτες θα πληρώνονται επίσης τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ.
Θα υπάρχουν όρια ανάληψης μετρητών και το ποσό που θα απομένει πέραν του ορίου που θα τεθεί, θα μπορεί να δαπανάται μόνο μέσω POS ή ebanking.
Θα υπάρχουν κίνητρα για χρήση των καρτών σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, ενώ θα απαγορευθεί ο τζόγος.
Ποιοι θα πάρουν επιταγή ακρίβειας σε μετρητά
Υπενθυμίζεται πως οι 6 κατηγορίες δικαιούχων για το νέο επίδομα της επιταγής ακρίβειας είναι οι εξής:

1 εκατομμύριο συνταξιούχοι (από 634.000 που ίσχυε πέρσι), με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ)
35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ
225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο
172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ
800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%
100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες -στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications