Λεφτά «τέλος»: Σε προπληρωμένες κάρτες & δωροκάρτες θα καταβάλλονται τα περισσότερα επιδόματα από το 2023!

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση από το 2023, σχεδιάζει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καταβάλλονται τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, ( πρώην ΟΑΕΔ) , τα οποία αντί για τον λογαριασμό του κάθε δικαιούχου, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα κράτη του κόσμου, θα καταβάλλοντα πλέον σε προπληρωμένες κάρτες ή ακόμα και δωροκάρτες(!), με τους δικαιούχος κάποιων επιδομάτων να πληρώνονται σε είδος.

Επίσης η κυβέρνηση θα ελέγχει που ξοδεύουν τα λεφτά τους οι δικαιούχοι, με κάποιες δραστηριότητες διασκέδασης να είναι απαγορευμένες, ενώ θα υπάρχει και όριο ανάληψης μετρητών.

Το νέο αυτό σχέδιο γίνεται στο πλαίσιο «αξιοποίησης» από την κυβέρνηση των πόρων από το ταμείο ανάκαμψης (άραγε πόσα θα λάβουν τα καταστήματα και οι τράπεζες για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν με τις δωροκάρτες και τις προπληρωμένες κάρτες;).

Οι αλλαγές που θα γίνουν έχουν ως εξής:

  • Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα τέκνου και το επίδομα για τη γέννηση,
  • Θα πληρώνονται με κάρτες τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ
  • Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.α.
  • Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο. Με αυτό τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει την συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μία απαγορευμένη δαπάνη.

Μάλιστα, σε εμπαιγμό των νέων γονέων προχωρά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα γέννησης των 2000 ευρώ που άρχισε να δίδεται από τον Ιανουάριο του 2020, αναμένεται από το τέλος του έτους να δίδεται σε δωροκάρτα και όχι με κατάθεση χρημάτων στον λογαριασμό!

Με την κάρτα αυτή οι δικαιούχες μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν τους χρειάζεται από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε ενός σεντ από αυτό, καθώς δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό τους. Αντίθετα, με βάση το υφιστάμενο σύστημα, το ποσό των 2.000 ευρώ κατατίθεται σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας και αυτή μπορεί να κάνει άμεση ανάληψη ακόμα και όλου του ποσού μέσω του ΑΤΜ ή τραπεζικού υποκαταστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 65.000 με 75.000 νέες μητέρες , εισπράττουν το επίδομα αυτό, το οποίο είναι μία πολύ σημαντική ανάσα στις δύσκολες εποχές που διανύει η χώρα.

Τα επιδόματα που αναμένεται να ενταχθούν στην προπληρωμένη κάρτα η στη δωροκάρτα.

  • Επίδομα Γέννησης
  • Επίδομα Παιδιού (Α21): Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.
  • Προνοιακά αναπηρικά – διατροφικά επιδόματα: Καταβάλλονται 10 προνοιακά αναπηρικά επιδόματα σε περίπου 163.000 δικαιούχους, μεταξύ άλλων επίδομα κίνησης, οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία ή με βαριά νοητική υστέρηση ή κωφών και βαρήκοων ατόμων ή με αναπηρία όρασης κ.α.
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων: Χορηγείται σε όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο για την συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο και ανέρχεται σε 360 ευρώ.
  • Αγροτική εστία: Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Το πρόγραμμα αφορά στην καταβολή χρηματικού βοηθήματος ύψους 700 ευρώ σε 4.000 τρίτεκνες μητέρες και 1.000 ευρώ σε 1.000 πολύτεκνες μητέρες.
  • Επίδομα αναδοχής: Για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή χορηγείται στους ανάδοχους γονείς ή στο ίδιο μετά την ενηλικίωσή του, οικονομική ενίσχυση, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών διαβίωσης του αναδεχόμενου ατόμου. Το ποσό που καταβάλλεται ξεκινάει από 325 ευρώ και κλιμακώνεται στα 375 ευρώ και πάνω για παιδιά με παθήσεις.
  • Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών: Το ποσό ξεκινάει από 300 έως 600 ευρώ με τη χρήση εισοδηματικών κριτηρίων.
  • Επίδομα ανεργίας: Διαμορφώνεται από 219 ευρώ έως 438 ευρώ το μήνα για έως ένα έτος, ανάλογα με το χρονικό διάστημα ασφάλισης του ανέργου και των αποδοχών του.
  • Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας
  • Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων
  • Επίδομα επίσχεσης
  • Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες
  • Ειδικό εποχικό βοήθημα
  • Βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ για έως 12 μήνες
  • Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη
  • Επίδομα διαθεσιμότητας.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications