Άφησαν να καούν σπίτια σε Γλυφάδα & Βούλα από μια φωτιά στο δάσος που θα μπορούσε να σβηστεί σε 20′!

Πανικός από την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε δασώδη περιοχή της Άνω Γλυφάδας και λόγω καθυστερημένης παρέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων, επεκτάθηκε ταχύτατα σε κατοικημένες περιοχές στο Πανόραμα της Βούλας και στην Αιξωνή της Γλυφάδας.

Αυτή τη στιγμή, οι κάτοικοι Άνω Γλυφάδας, Βούλας, και Αιξωνής τρέχουν να διασωθούν, από τις φλόγες που όπως δείχνουν να έχουν περάσει ήδη μέσα στον αστικό ιστό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δόθηκε εντολή εκκένωσης της Άνω Γλυφάδας και του ορεινού Πανοράματος Βούλας, και απομάκρυνση των κατοίκων στις οδούς Αριστείδου, Υμηττού και Λαμίας, ενώ κάηκαν κάποια σπίτια που βρίσκονται πάνω από την οδό Έκτορος ήδη έχουν πιάσει φωτιά, όπως και στο τέρμα Θεσσαλίας.

Όπως διαπιστώνεται για ακόμη μία φορά, οι ευθύνες κυβέρνησης και Δήμων Γλυφάδας, Βούλας – Βουλιαγμένης είναι εγκληματικές, καθώς κινδυνεύουν δεκάδες περιούσιες και πολίτες.

Οι κάτοικοι, τρομαγμένοι, παίρνουν βαλίτσες με βασικά είδη ανάγκης και τρέχουν να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά αναζωπυρώνεται προς Κορωπί.

Αξίζει να τονισθεί πως με καθυστέρηση τριών ωρών εστάλη το μήνυμα από «112»: «Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα, εκκενώστε τώρα προς Πλατεία Άλσους, Άνω Βούλας. Δασική πυρκαγιά στην άνω Βούλα».

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου: “Η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις 13:00 από τον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στη οδό Μετσόβου, στις παρυφές του Υμηττού. Πλέον, αυτή την ώρα (16:45) η φωτιά έχει φύγει από τον Δήμο Γλυφάδας και κινείται στη Βούλα, όπου φαίνεται ότι έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στην περιοχή της Γλυφάδας κάηκαν ευτυχώς μόνο θάμνοι. Δεν κινδύνευσε κανένας πολίτης, κανένα σπίτι και καμία δομή. Υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένα σημεία στην ηλεκτροδότηση, καθώς ο υποσταθμός έχει πάθει ζημιά. Παραμένουμε σε επιφυλακή”

Ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μιλώντας στο ΑΠΕ, ανέφερε πως «η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη». Παράλληλα, συνεχίζει: «Η φωτιά έχει μπει στο Πανόραμα και έχει κάψει άλση και παρκάκια, ακόμη και κάποιες τέντες, αλλά δεν έχουν καεί σπίτια. Ήρθε από δύσβατη περιοχή, στην οποία δεν μπορούσαν οι δυνάμεις να επέμβουν καθοριστικά. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 33 οχήματα και 180 άνθρωποι, εθελοντές και πυροσβέστες, συν τα εναέρια μέσα. Ο αέρας είναι ισχυρός. Έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης κι έχουν σταλεί μηνύματα με το 112. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για την ελέγξουμε».

Τα μέσα πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα, η οποία είναι σε εξέλιξη και κατευθύνεται προς το βουνό, από το τέρμα της οδού Μετσόβου απ’ όπου ξεκίνησε, ενισχύθηκαν, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική.

Ελικόπτερα και πυροσβεστικά CL-415 Canadair επιχειρούν τώρα σε μια προσπάθεια να οριοθετηθεί το μέτωπο αν και η επέμβαση έγινε με καθυστέρηση αν σκεφτούμε την εγγύτητα της περιοχής με την αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

Ο συντονισμός είναι κακός καθώς τα όποια εναέρια έκαναν την εμφάνισή τους 20 λεπτά από την στιγμή που εντοπίστηκε η φωτιά. Την ίδια στιγμή τεράστιες είναι οι ευθύνες και του Δήμου για την καθυστερημένη αντιμετώπιση καθώς δεν υπάρχουν επαρκή πυροσβεστικά μέσα.Να σημειώσουμε ότι με την φορά που έχει ο άνεμος είναι ορατός ο κίνδυνος να καεί ολόκληρη η Άνω Γλυφάδα με τον φόβο να είναι ιδιαίτερα αυξημένος για τις κατοικημένες περιοχές.

Όσο για τις αναφορές ότι ο οικιστικό ιστός δεν απειλείται να θυμίσουμε ότι αυτά ανέφεραν οι τότε κυβερνητικοί στο Μάτι όσο και οι νυν κυβερνητικοί στην Βαρυμπόμπη.Κατόπιν εορτής το αποτέλεσμα ήταν να έχουν καεί ολοσχερώς οι κατοικημένες περιοχές.

Παρά την κινητοποίηση οι ελπίδες για την αποφυγή οποιασδήποτε επικίνδυνης κατάστασης είναι στο να μειωθεί η ένταση του ανέμου.Την ίδια ώρα, σε διακοπές κυκλοφορίας και ρυθμίσεις έχει προχωρήσει η Τροχαία στην Άνω Γλυφάδα, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη πλησίον της περιοχής Πουρνάρι.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγο διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Υμηττού, από το ύψος της οδού Απόλλωνος, στο ρεύμα προς την θέση Κρεμασμένος Λαγός, ενώ γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας στην συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Ηροδότου.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications