Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει την υπόθεση ενός προπονητή που απολύθηκε επειδή προσευχήθηκε με τους παίκτες του

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άκουσε προφορικά επιχειρήματα τη Δευτέρα για την υπόθεση του Τζόζεφ Κένεντι, ενός προπονητή ποδοσφαίρου που απολύθηκε από τη δουλειά του σε δημόσιο γυμνάσιο στην πολιτεία της Ουάσιγκτον επειδή αρνήθηκε να σταματήσει να προσεύχεται με αρκετούς από τους παίκτες του μετά από αγώνες.

Στη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, παρότι είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μία, αρκετοί δικαστές του συντηρητικού πλειοψηφικού δικαστηρίου ήταν υπέρ της αποδοχής της εκδοχής του Κένεντι, ο οποίος υπερασπίζεται ότι οι ποινές ήταν υπό προσωπική ιδιότητα, για την οποία θα προστατευόταν από το συνταγματικό του δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας και της έκφρασης.

Ο συντηρητικός δικαστής Brett Kavanaugh σημείωσε ότι ο προπονητής δεν ζήτησε από τους παίκτες να συμμετάσχουν σε προσευχές, οι οποίες έγιναν επίσης μετά τους αγώνες.

Η "προοδευτική" δικαιοσύνη, ωστόσο, έγειρε περισσότερο προς την εκδοχή της περιφέρειας, η οποία θεώρησε τις προσευχές τους ως ρητή έγκριση από έναν δημόσιο υπάλληλο μιας θρησκείας, στην προκειμένη περίπτωση του Χριστιανισμού.

Η αριστερή δικαστής Έλενα Κάγκαν αναφέρθηκε στην πιθανότητα οι παίκτες να ένιωθαν υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν σε θρησκευτικές δραστηριότητες. «Ασκεί ένα είδος αδικαιολόγητης πίεσης, ακόμη και εξαναγκασμού, στους παίχτες να συμμετέχουν σε θρησκευτικές δραστηριότητες όταν μπορεί να μην το θέλουν», είπε.

Ο Κένεντι είχε γονατίσει και προσευχόταν με τους παίχτες του στο γήπεδο μετά από αγώνες για την χρόνια, μέχρι που το 2015 η σχολική περιφέρεια ανακάλυψε τι έκανε και του ζήτησε να σταματήσει. Ο προπονητής συνέχισε να προσεύχεται και επέτρεπε στους μαθητές που ήθελαν να συμμετάσχουν να το κάνουν, μέχρι που τέθηκε σε αναστολή πληρωμής.

Το Δικαστήριο αναμένεται να καταλήξει σε ψήφισμα πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Το Εφετείο με αριθμό 9, του Σαν Φρανσίσκο, είχε ήδη αποφανθεί εναντίον του πέρυσι, θεωρώντας ότι αν είχε επιτρέψει τις προσευχές, η περιφέρεια θα είχε παραβιάσει το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία που περιέχεται στην Πρώτη Τροποποίηση.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications