Η ουκρανική μυστική υπηρεσία σκότωσε έναν από τους διαπραγματευτές της για «προδοσία»

Η ουκρανική μυστική υπηρεσία (SBU) σκότωσε ένα από τα μέλη της ουκρανικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας που συναντήθηκε πρόσφατα με μια ρωσική αντιπροσωπεία για να προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία και ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως Ντένις Κιρέεφ, κατηγορούμενος για προδοσία.

Ο Κιρέεφ πυροβοληθεί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, όπως αναφέρει η ουκρανική εφημερίδα «Pravda» στην ψηφιακή της έκδοση, επικαλούμενη υψηλού επιπέδου πολιτικές πηγές.

«Είναι ήδη νεκρός», εξήγησε η πηγή που επικαλείται η «Pravda», η οποία επισημαίνει ότι ο Κιρέεφ θα κατηγορηθεί για «σαφείς αποδείξεις προδοσίας», όπως τηλεφωνικές συνομιλίες. «Ήταν πράκτορας. Ξέρετε ήδη γιατί πεθαίνουν οι πράκτορες», τόνισε άλλη πηγή που επικαλείται η «Pravda».

Ο Κριέεφ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στις 28 Φεβρουαρίου στο Γκόμελ, στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας. Ο Κριέεφ ήταν τραπεζίτης και μεταξύ 2010 και 2014 ήταν ο πρώτος αντιπρόεδρος της τράπεζας Oschadbank, αν και είναι άγνωστο σε τι συμμετείχε στην ουκρανική αντιπροσωπεία.

Η Ρωσία προειδοποιεί τα κράτη της Βαλτικής ότι θα είναι υπεύθυνα για την «αντιρωσική ψύχωση»

Από την άλλη πλευρά, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προειδοποιήσει τα κράτη της Βαλτικής -Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία- ότι θα είναι υπεύθυνα για τις συνέπειες που θα προκληθούν από την «αντιρωσική ψύχωση» που έχουν εξαπολύσει μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αναστείλουν τη Μόσχα από το Συμβούλιο των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας αυτήν την Παρασκευή, σύμφωνα με δήλωση που συνέλεξε το TASS.

«Προειδοποιούμε για την ευθύνη για τις συνέπειες της αντιρωσικής ψύχωσης που εξαπέλυσαν». Ομοίως, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τις αρχές των χωρών της Βαλτικής να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ρωσικών διπλωματικών αποστολών.

«Απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές αυτών των χωρών να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών και των υπαλλήλων τους στο πλαίσιο αυστηρής τήρησης των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις του 1961 και για τις Προξενικές Σχέσεις του 1963», επεσήμανε.

Προηγουμένως, η εκπρόσωπος του υπουργείου, Maria Zajarova, προειδοποίησε αυτές τις τρεις χώρες ότι η αναστολή θεωρείται «μια εχθρική ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της συνεργασίας της Βαλτικής και τα νομικά θεμέλια του Συμβουλίου». «Δυστυχώς, τα ρωσοφοβικά ένστικτα έχουν επικρατήσει στους γείτονές μας της Βαλτικής», πρόσθεσε η Zajarova.

Το Συμβούλιο των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας, ένα περιφερειακό φόρουμ που αποτελείται από 11 χώρες που επιδιώκει να εντείνει τις σχέσεις συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ αυτών των εθνών, αποφάσισε την Παρασκευή να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας, ως απάντηση στον «απρόκλητο και παράνομο» πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Παράλληλα, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλαν επίσης τη Λευκορωσία, η οποία έχει ρόλο παρατηρητή στο συμβούλιο, «για τον ρόλο της στην επίθεση».

Σε ανακοίνωσή τους, επεσήμαναν ότι η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον μιας «ελεύθερης και ανεξάρτητης» χώρας συνιστά «επίθεση στη δημοκρατία και τις αξίες» του φόρουμ, ενώ επισημαίνουν ότι οι ρωσικές ενέργειες «παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές συνεργασίας» του φόρουμ. , της οποίας η Μόσχα είναι συνιδρυτής.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications