Πούτιν : η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ατλαντικής Συμμαχίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ατλαντικής Συμμαχίας για τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας.

«Ας φανταστούμε ότι η Ουκρανία, ως χώρα του ΝΑΤΟ, ξεκινά αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση (για τον έλεγχο της Κριμαίας). Τι κάνουμε? Πολεμάμε με το ΝΑΤΟ; Το έχει σκεφτεί κανείς αυτό;», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Κρεμλίνο με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Πούτιν, ο οποίος διέταξε την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου το 2014, υπενθύμισε ότι το στρατιωτικό δόγμα της Ουκρανίας περιλαμβάνει «την ανάκτηση της Κριμαίας, μεταξύ άλλων με στρατιωτικά μέσα».

«Δεν είναι κάτι που λένε δημόσια, αλλα είναι γραμμένο στα έγγραφά τους», είπε.

Είπε για το ενδεχόμενο το Κίεβο να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κριμαίας και του Ντονμπάς μόλις το ΝΑΤΟ αναπτύξει σύγχρονα επιθετικά όπλα στο έδαφός του, όπως έχει ήδη κάνει στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Τόνισε ότι η πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ δεν γράφεται πουθενά. "Από πού προέρχεται? Που είναι αυτό γραμμένο; Πουθενά».

Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι στο άρθρο 10 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης για τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, γράφει ότι η Συμμαχία μπορεί να δεχθεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την έγκριση όλων των μελών της.

«Μπορείς, αλλά δεν χρειάζεται. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ μπορούν να πουν, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλειά σας, το εκτιμούμε. Σεβόμαστε τη φιλοδοξία σας, αλλά δεν μπορούμε να σας δεχθούμε, αφού έχουμε άλλες διεθνείς υποχρεώσεις», διευκρίνισε.

Ο Πούτιν αναρωτήθηκε: «Τι δεν καταλαβαίνει ή τι ενοχλεί την Ουκρανία;» «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τα συμφέροντα όλων των συμμετεχόντων σε αυτή τη διαδικασία, από την Ουκρανία μέχρι τις ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία. Αλλά αυτό είναι δυνατό μόνο μέσω μιας σοβαρής και ισορροπημένης ανάλυσης των προτάσεων που περιλαμβάνονται στα έγγραφά μας», επεσήμανε.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν ανησυχούν για την ασφάλεια της γειτονικής χώρας, αλλά ότι χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως «όργανο» .

«Μας σύρετε σε μια ένοπλη σύγκρουση και επιβάλετε τις πιο σκληρές κυρώσεις σε εμάς με τη βοήθεια των συμμάχων σας στην Ευρώπη. Θέλετε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, για να τοποθετήσετε εκεί επιθετικά όπλα και να ενθαρρύνετε τους υπερεθνικιστές να διευθετήσουν στρατιωτικά το ζήτημα του Ντονμπάς και της Κριμαίας, με τρόπο που θα μας ωθούσε επίσης σε ένοπλη σύγκρουση», είπε.

Ο Πούτιν τόνισε ότι «αν κάποιος θέλει να αποφύγει μια τέτοια αρνητική εξέλιξη των γεγονότων - και θέλουμε να το κάνουμε - πρέπει πραγματικά να λάβει υπόψη του τα συμφέροντα όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, και να βρει μια παραλλαγή για τη λύση αυτού του προβλήματος».

Κατηγόρησε και πάλι τους δυτικούς ηγέτες ότι αρνήθηκαν την υπόσχεσή τους να μην επεκτείνουν το ΝΑΤΟ «ουτε μία ίντσα» στην Ανατολική Ευρώπη.

Επιπλέον, τόνισε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν αγνοήσει μέχρι στιγμής τις βασικές ρωσικές «ανησυχίες» όσον αφορά την ασφάλεια, ειδικά σε σχέση με την επέκταση της Συμμαχίας προς τα ανατολικά.

«Εξετάζουμε προσεκτικά τη γραπτή απάντηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Αλλά τώρα είναι ήδη σαφές ότι οι κύριες ανησυχίες της Ρωσίας έχουν αγνοηθεί», είπε.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications