Η Ελλάδα το τελευταίο «προπύργιο» των «Big Pharma»: Ακυρώνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς η Βρετανία

Το τελευταίο «προπύργιο» των «Big Pharma» φαίνεται πως είναι η Ελλάδα, καθώς ενώ όλες οι χώρες σιγά-σιγά παίρνουν πίσω τα αυταρχικά μέτρα που υιοθέτησαν για την πανδημία, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοινώνει σε ζωντανή μετάδοση απολύσεις υγειονομικών γιατί δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα εξετάζει εντός της ημέρας την πιθανή ανάκληση της απόφασης να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού για το προσωπικό πρώτης γραμμής του εθνικού συστήματος υγείας NHS, σύμφωνα με το BBC.

Με βάση την απόφαση που είχε ληφθεί, τα μέλη προσωπικού του NHS που έρχονται σε επαφή με πολίτες οφείλουν να είναι πλήρως εμβολιασμένα έως την 1η Απριλίου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση έως την Πέμπτη.

Αν αρνηθούν, τότε θα υποχρεωθούν είτε σε μετακίνηση σε άλλο πόστο ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, σε απόλυση. Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμα περίπου 77.000 εργαζόμενοι που παραμένουν ανεμβολίαστοι, δηλαδή χονδρικά ένας στους 13 εργαζόμενους στο NHS.

Αυτό έχει προκαλέσει έντονες πιέσεις επί της κυβέρνησης να ανακαλέσει την απόφαση, καθώς αξιωματούχοι του NHS προειδοποιούν για σημαντικές ελλείψεις στο έμψυχο δυναμικό του συστήματος υγείας εν μέσω μιας πανδημίας και ενώ η λίστα αναμονής για άλλες θεραπείες, εγχειρήσεις και ραντεβού έχει φτάσει τα 6 εκ. ασθενείς.

Μια πρώτη ένδειξη για αλλαγή του μέτρου, μετά και από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας γιατρών και νοσηλευτών, έδωσε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, όταν είπε στην επιτροπή υγείας της Βουλής των Κοινοτήτων πως η απόφαση είχε ληφθεί όταν επικρατούσε η πιο επικίνδυνη παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού και όχι η ηπιότερη Όμικρον.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών Σάιμον Κλαρκ είπε ότι το μέτρο πάντα τελούσε υπό εξέταση και πως η σημερινή επιδημιολογική εικόνα «ανοίγει ένα περιθώριο» για αλλαγή της αρχικής απόφασης.

«Έχουμε προσπαθήσει να βρούμε καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας τη σωστή ισορροπία μεταξύ του μέγιστου αντίκτυπου των μέτρων ως προς τη στήριξη της δημόσιας ασφάλειας, αλλά και του αντίκτυπου ως προς τις ελευθερίες μιας κοινωνίας», απάντησε ο κ. Κλαρκ.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις, αλλά τόνισε πως όποια απόφαση ληφθεί αυτή την εβδομάδα θα αντανακλά την πραγματικότητα της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης, σημειώνοντας πάντως και αυτός ότι η παραλλαγή Όμικρον που έχει κυριαρχήσει είναι ηπιότερη.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications