Χρησιμοποιούν την «Όμικρον» ως πρόφαση για το επόμενο στάδιο των μέτρων οι «ειδικοί»: Μάσκες και εμβόλια σε όλους

Μπορεί το νέο στέλεχος του κορωνοϊού η παραλλαγή Όμικρον να διαφέρει λίγο από ένα κρυολόγημα, με ελαφρά συπτώματα ή και καθόλου σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία , αλλά οι περίφημοι "ειδικοί" ήδη προεξοφλούν νέα μέτρα, παρά το ότι οι μελέτες είναι σε αρχικό στάδιο.

Για δεύτερη φορά τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα δεν είναι όπως τις προηγούμενες χρονιές. Και φέτος, δεν φαίνεται τα δεδομένα να αφήνουν και πολλά περιθώρια για «ήρεμες» γιορτές, καθώς οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες ενώ τα μέτρα πλέον φαίνεται συνεχώς να εκφεύγουν των δικαιωμάτων των πολιτών σε κάθε επίπεδο.

Νέες εισηγήσεις ειδικών

Μέσα σε ένα έντονο κλίμα προτάσεων και συνεχών εισηγήσεων κυβέρνησης και ειδικών, οι επιστήμονες αυτή τη φορά ζητούν την άμεση απόσυρση των υφασμάτινων μασκών. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης είπε ότι πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα ΚΝ95 παντού και για όλους ενώ τόνισε ότι «οι υφασμάτινες δεν προστατεύουν καλά, πρέπει να αποσυρθούν».

Μάλιστα, τόνισε ότι είναι «πιθανό η αποτελεσματικότητα των εμβολίων να μειωθεί λίγο με την παραλλαγή Όμικρον, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως ακόμη αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. «Ίσως γίνει πιο νοσογόνος ο ιός, αλλά δεν θα αλλάξει αρκετά για να μην τον πιάνει το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σενάρια για υποχρεωτικό εμβολιασμό στις ηλικίες 50 – 59 ετών

Δεν έχουν τελειωμό τα σενάρια που αφορούν στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού -και εδώ με την επιβολή προστίμου- για την ηλικιακή ομάδα 50 έως 59 ετών. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη συγκεκριμένη κατηγορία -δεν ξεπερνούν το 60%- κάνουν ειδικούς και κυβέρνηση να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά και μόνο σε αυτό το ενδεχόμενο, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες στο ΕΣΥ και τα νοσοκομεία επιβάλλον άλλου είδους μέτρα. Πολλοί υπουργοί, μάλιστα, με δημόσιες τοποθετήσεις τους αφήνουν ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Θα λήγει νωρίτερα το πιστοποιητικό νόσησης

Η απόφαση της μείωσης της χρονικής απόστασης ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη δόση στους τρεις μήνες, θα φέρει αλλαγές και στην διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης το οποίο λήγει στους έξι μήνες. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας.

«Αν πούμε ότι το πιστοποιητικό νόσησης θα πάει στο τρίμηνο, αυτομάτως θα πρέπει να δοθεί και ένας συγκεκριμένος χρόνος στους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται στους 4 – 5 μήνες για να εμβολιαστούν. Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα, αλλά τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις» δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Αύριο διατίθενται τα δωρεάν self-test

Από αύριο, Δευτέρα 6/12, θα μπορούν οι πολίτες να παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία δωρεάν τα self-test προκειμένου να υπάρξει καλύτερος έλεγχος της διασποράς της νόσου την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιάς.

Το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό αλλά όπως σημειώνουν οι ειδικοί χρειάζεται να γίνει καθώς εκείνες τις ημέρες αυξάνεται σημαντικά η κινητικότητα και ερχόμαστε σε επαφή με περισσότερους συνανθρώπους μας.

Συγκεκριμένα, από τις 6/12/2021 έως τις 12/12/2021 όλοι οι ενήλικες πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα (1) self test από τα φαρμακεία της χώρας. Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί και το διάστημα 3/1/2022-7/1/2022.

Καπραβέλος: «Μαύρα Χριστούγεννα στο νοσοκομείο»

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος δήλωσε πως αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 4.800 ασθενείς και πως δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για όσους δεν εμβολιάζονται. Ζήτησε κι ο ίδιος οι μάσκες να γίνουν υποχρεωτικές και τα σχολεία να κλείσουν νωρίτερα. «Βλέπουμε μαύρα Χριστούγεννα στο νοσοκομείο.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications