Eιδικός προειδοποιεί γιατί η NASA ΔΕΝ πρέπει να προσπαθήσει να βομβαρδίσει αστεροειδείς

Το κοινό του HOLLYWOOD ενθουσιάστηκε το 1998 όταν ο Bruce Willis χρησιμοποίησε ένα πυρηνικό φορτίο για να ανατινάξει έναν αστεροειδή που κατευθύνεται προς τον πλανήτη, αλλά αν το κάνουμε στην πραγματική ζωή όπως σε ταινίες θα ήταν «πραγματικά ανόητο», είπε ένας ειδικός στο Express.co.uk.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας πύραυλος SpaceX απογειώθηκε από την Καλιφόρνια με τη φιλόδοξη δοκιμή . Η πρώτη αποστολή του είδους της θα προσεγγίσει ένα δίδυμο αστεροειδή το επόμενο έτος που ονομάζονται Δίδυμος και Δήμορφος, για να δοκιμαστεί το μοναδικό μέσο αποφυγή μιας καταστροφικής πρόσκρουσης της γης με αστεροειδή. Αλλά αντί να τον ανατινάξει το διαστημόπλοιο DART θα εμβολίσει τον μικρότερο αστεροειδή σε μια προσπάθεια να αλλάξει την τροχιά του.

Διότι ενώ οι υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ Armageddon (1998) και Deep Impact (1998) έχουν δημιουργήσει εκπληκτικές σκηνές να διαλύονται αστεροειδής με πυρηνικά όπλα, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια δράση είναι ουσιαστικά εκτός συζήτησης.

Σύμφωνα με τον John Womersley του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η ανατίναξη ενός μεγάλου αστεροειδούς που πετά προς τη Γη θα τον μετέτρεπε σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, μικρότερα αντικείμενα που θα πέσουν στην Γη.

Το συνέκρινε με την «έκρηξη κυνηγετικού όπλου» και η πιθανή ζημιά θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη.Αυτό ήταν εμφανές στο συναρπαστικό φινάλε του Deep Impact όταν μια προσπάθεια να ανατινάξουν έναν κομήτη κατέληξε να χωριστεί στα δύο.Το πλασματικό αποτέλεσμα; Εκατοντάδες εκατομμύρια θάνατοι στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Βόρεια Αμερική.

Ο καθηγητής Womersley είπε στο Express.co.uk: «Η έκρηξη ενός αστεροειδούς παράγει ένα υπέροχο κινηματογραφικό εφέ, αλλά θα ήταν πραγματικά ανόητο στην πραγματική ζωή.

«Αντί για έναν μεγάλο βράχο που κατευθύνεται προς τη Γη, θα δημιουργήσετε απλώς πολλούς μικρότερους βράχους που κατευθύνονται προς την ίδια κατεύθυνση, όπως μια έκρηξη κυνηγετικού όπλου, με τη δυνατότητα να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.«Αυτή είναι η καλύτερη προσέγγιση· το μόνο που θα χρειαζόταν είναι μια μικρή κλωτσιά στην πορεία του πολύ πριν φτάσει κοντά στη Γη».

Και ο στόχος DART της NASA, ο Δίδυμος και ο Δήμορφος, επιλέχθηκε επειδή είναι ο τέλειος υποψήφιος για απόδειξη της ιδέας.

"Το DART είναι μια πτυχή του έργου της NASA για την προετοιμασία της Γης σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με κίνδυνο αστεροειδών." Ο καθηγητής Womersley είπε: «Η NASA εκτιμά θα μπορούσαν μια μέρα να χτυπήσουν τη γη αστεροειδείς, έχουν εντοπιστεί πολλοί και περισσότεροι ανακαλύπτονται συνεχώς.«Γνωρίζουμε ότι συγκρούσεις αστεροειδών στην Γη δεν συμβαίνουν πολύ συχνά, αλλά γνωρίζουμε ότι συμβαίνουν και ότι έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά».

Μετά την εκτόξευση του DART στις 24 Νοεμβρίου, ο καθηγητής Brian Cox έγραψε στο Twitter: «Αυτά είναι σπουδαία νέα - η επιτυχημένη εκτόξευση του #Dartmission - μια μέρα, όταν θα χρειαστεί να εκτρέψουμε έναν αστεροειδή σε μια πιθανή πορεία σύγκρουσης με τη Γη, θα το θυμόμαστε ως μεγάλο βήμα προς αυτή την ικανότητα».

Ο Neil deGrasse Tyson, ένας αστροφυσικός και συγγραφέας, χαρακτήρισε την αποστολή "κακή κίνηση" και επαίνεσε τους επιστήμονες που συμμετείχαν που την κατέστησαν δυνατή.

Και ο Bill Nye «The Science Guy» είπε στο MSNBC για την αποστολή των 248 εκατομμυρίων λιρών (330 εκατομμυρίων δολαρίων): «Αυτή είναι πολύ φθηνή απόδειξη αυτού που μια μέρα θα μπορούσε να είναι η τεχνολογία που θα σώζει τον πλανήτη».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications