Θεμιστοκλέους: «Πιθανή η υποχρεωτικότητα σε άλλους κλάδους - Αρχίζει η χορήγηση της 3ης δόσης του εμβολίου»

Ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως υπάρχει μια κάμψη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα ενώ αποκάλυψε και τις εξελίξεις στην υποχρεωτικότητα.

«Βρισκόμαστε σε κάμψη στους εμβολιασμούς»

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό. Επίσης έχουμε ένα 70% στις ηλικίες άνω των 30 που έχει εμβολιαστεί. Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε μία κάμψη, είμαστε λίγο πιο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε να κλείνονται ραντεβού, περίπου κάθε 4 ημέρες προσθέτουμε 1%, αλλά χρειάζονται σίγουρα περισσότερα», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

«Αρχίζει η χορήγηση της 3ης δόσης του εμβολίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου»

«Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται μετά από κάποιο διάστημα, αλλά δε φαίνεται να μειώνεται αρκετά. Είναι σίγουρο ότι θα πάμε σε τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους και ίσως από μια ηλικία και πάνω, γύρω στα 60-65 έτη. Στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται η τρίτη δόση. Είμαστε σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να ξεκινήσουμε», ανέφερε ο ίδιος σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου.

«Θα υπάρχουν κυρώσεις για όσους εμπλέκονται σε εικονικούς εμβολιασμούς»

Αναφερόμενος στο θέμα των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, και συγκεκριμένα στο σκάνδαλο που έχει έρθει στο φως για δεκάδες ψεύτικα πιστοποιητικά στον Παλαμά Καρδίτσας, και πώς θα αντιμετωπιστούν, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «Ήδη ο υπουργός Υγείας, ο κ. Πλεύρης, έχει διατάξει ΕΔΕ για το συγκεκριμένο περιστατικό. Δεν είναι εύκολο να κλέψεις το σύστημα, είναι μια δύσκολη διαδικασία, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Για να γίνει αυτό, είτε έχουν συνεργαστεί πολλοί, είτε έχουν αμελήσει τα καθήκοντά τους. Θα διευκρινιστούν το επόμενο διάστημα οι διοικητικές κυρώσεις, αλλά υπάρχουν ήδη ποινικές κυρώσεις».

Στο «τραπέζι» η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλους κλάδους

«Για την υποχρεωτικότητα στα νοσοκομεία, ενώ υπήρχε φόβος ότι θα καταρρεύσουν, το μέτρο φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά. Έχουμε μεγάλη αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων. Τα κενά αντιμετωπίστηκαν. Από εκεί και πέρα όλα είναι στο τραπέζι και έχουν συζητηθεί. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να ανακοινώσουμε αν θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα. Σίγουρα στη συζήτηση μπαίνουν τα επαγγέλματα που είτε έχουν μεγάλο συνωστισμό, είτε είναι κρίσιμες δομές του κράτους», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

«Το αν οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους είναι αρκετοί, θα το δούμε προς το τέλος του μήνα. Τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις 13 Σεπτεμβρίου. Κάθε μέτρο αξιολογείται και ανάλογα με το αποτέλεσμα που φέρνει προσαρμοζόμαστε», σημείωσε ο ίδιος σχετικά με τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους.

Τι θα γίνει με τους αρνητές διασωλήνωσης

«Η ιατρική τα έχει λυμένα αυτά. Οι γιατροί γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις αυτές. Δεν είναι πρωτόγνωρα αυτά. Είναι πολύ λίγα, αλλά μπροστά στο φόβο του θανάτου όλοι επανέρχονται. Όταν δεν γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις υπάρχουν σχετικά μέτρα», τόνισε ο ίδιος σχετικά με τους αρνητές διασωλήνωσης και στο πώς θα αντιμετωπιστούν αυτές οι περιπτώσεις.

«Δε θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στα παιδιά»

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, επίσης, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. «Το γενικότερο πνεύμα είναι ότι θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά. Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει τέτοιος αριθμός κρουσμάτων που θα μας αναγκάσει να αλλάξουμε την απόφασή μας».

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός δε θα είναι υποχρεωτικός για τα παιδιά.

«Κατηγορηματικά όχι, στα παιδιά δε θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας τέλος για τη νέα μετάλλαξη Mu, και για το κατά πόσο πρέπει να μας ανησυχεί, ο ίδιος είπε ότι «Η μετάλλαξη Mu είναι σε μικρό βαθμό. Δεν έχει αξιολογηθεί πλήρως, για να δούμε αν θα κυριαρχήσει. Ο τρόπος για να σταματήσουμε τις μεταλλάξεις είναι να εμβολιαστούμε».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications