Βρετανία: «Όχι» στον εμβολιασμό υγιών παιδιών 12-15 ετών η σύσταση των ειδικών

Η κυβέρνηση της Βρετανίας αναμένει από τον επικεφαλής των ιατρικών συμβούλων της Αγγλίας να «ανάψει» το πράσινο φως παρά την άρνηση των ειδικών της JCVI να υποστηρίξουν τη μαζική ανοσοποίηση για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Πιο αναλυτικά, ο βρετανικός κυβερνητικός φορέας εμβολιασμών στην Βρετανία αποφάσισε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνιστούν την διάδοση των εμβολίων Covid σε όλα τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Συγκεκριμένα, η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) συνέστησε την επέκταση των εμβολιασμών μόνο σε παιδιά αυτής της ηλικίας με προβλήματα υγείας που τα καθιστά κλινικά ευάλωτα. Εκείνα, όπως λένε οι Βρετανοί, θα πρέπει να λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό.

Αρχικά, η JCVI θεωρεί πως ο εμβολιασμός των υγιών παιδιών θα έχει μικρό όφελος!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Guardian, αναφέρουν πως το οριακό όφελος από τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 θεωρείται «ανεπαρκές για να υποστηρίξει μια καθολική προσφορά» εμβολίων στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα.

Επιπλέον, ένα θέμα, το οποίο απέτρεψε τους Βρετανούς ειδήμονες από το να συνηγορήσουν υπέρ του καθολικού εμβολιασμού των παιδιών 12-15, είναι ο πιθανός κίνδυνος μυοκαρδίτιδας, μιας μορφής φλεγμονής της καρδιάς, σε παιδιά που λαμβάνουν το εμβόλιο. Μάλιστα, υπήρχε αβεβαιότητα σχετικά με τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

“Η άποψη του JCVI είναι ότι συνολικά, τα οφέλη για την υγεία από τον εμβολιασμό COVID-19 σε υγιή παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών είναι οριακά μεγαλύτερα από τις πιθανές βλάβες”, δήλωσε ο πρόεδρος της ανοσοποίησης Covid-19 για το JCVI, Wei Shen Lim.

Η απόφαση του JCVI σημειώνει ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του οργανισμού να εξετάσει ευρύτερα ζητήματα, όπως διαταραχές στην εκπαίδευση και ευρύτερη κοινοτική μετάδοση, και συμφώνησε ότι οι υπουργοί της χώρας μπορούν να ζητήσουν και αλλού συμβουλές.

Η JCVI έλαβε την απόφαση με πλειοψηφία την Πέμπτη, μετά από μακρές συζητήσεις και συζητήσεις.

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση

Την ίδια ώρα αρκετά κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν η έκθεση του επικεφαλής των ιατρικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης, καθηγητή Κρις Γουίτι, να δώσει το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στους μαθητές με το άνοιγμα των σχολείων.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) έχει ήδη προσλάβει νοσηλευτές για να μπουν στις τάξεις και να εμβολιάσουν τα παιδιά 12 έως 15 ετών. Τόσο τα εμβόλια της Pfizer, όσο και της Moderna για την Covid-19 έχουν πάρει έγκριση για παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 17 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

CDC: Η μετάλλαξη «Δ» δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση στα παιδιά

Η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση στα παιδιά και τους εφήβους, σε σύγκριση με άλλα στελέχη, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Η ανησυχία για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η Δέλτα στις μικρότερες ηλικίες αυξάνεται εδώ και πολλές εβδομάδες, καθώς καταγράφεται ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών που χρειάζονται νοσηλεία.

Τα Κέντρα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC), η σημαντικότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας στις ΗΠΑ, μελέτησαν δεδομένα ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 σε 99 κομητείες 14 Πολιτειών στις οποίες κατοικεί περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας. Τα CDC συνέκριναν κατά κύριο λόγο την περίοδο από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου με εκείνην από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όταν η παραλλαγή Δέλτα έγινε η κυρίαρχη στις ΗΠΑ. Διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των παιδιών και εφήβων (0-17 ετών) που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 πενταπλασιάστηκε.

Όμως «το ποσοστό των παιδιών και των εφήβων που νοσηλεύτηκε με σοβαρή νόσηση», που χρειάστηκε για παράδειγμα να εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ήταν παρόμοιο και στις δύο περιόδους, δηλαδή και στην πρώτη και στη δεύτερη, όταν η Δέλτα ήταν πλέον η κυρίαρχη παραλλαγή.

Πιο αναλυτικά, από τα 3.116 παιδιά και εφήβους που νοσηλεύτηκαν κατά τους 3,5 μήνες πριν κυριαρχήσει η Δέλτα, περίπου το 26% μπήκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας, το 6% χρειάστηκε οξυγόνο και λιγότερο από το 1% πέθανε. Μετά τη Δέλτα, από τους 164 νοσηλευόμενους που καταγράφηκαν μέσα σε ενάμιση μήνα, το 23% μπήκε στην εντατική, το 10% χρειάστηκε οξυγόνο και κάτω από το 2% πέθανε.

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει σημαντική στατιστική διαφοροποίηση μεταξύ των δύο περιόδων.

Τα CDC σημείωσαν πάντως ότι ο αριθμός των παιδιών που εμφάνισαν σοβαρή νόσηση από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου ήταν μικρός, κάτι που περιορίζει τη συνάφεια της σύγκρισης. Υπογραμμίζουν επίσης ότι τα δεδομένα θα πρέπει να συνεχίσουν να μελετώνται και στο μέλλον.

Εξάλλου, μια δεύτερη μελέτη δείχνει ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων τείνει να προστατεύει και τα παιδιά από τη μόλυνση. Στη μελέτη αυτή εξετάστηκαν οι επισκέψεις στα επείγοντα των νοσοκομείων καθώς και ο αριθμός των νοσηλειών σε εθνικό επίπεδο για τον μήνα Αύγουστο. Στις Πολιτείες όπου η εμβολιαστική κάλυψη του συνολικού πληθυσμού ήταν μικρότερη, ο αριθμός των επισκέψεων που έκαναν τα παιδιά και οι έφηβοι στα επείγοντα ήταν τριπλάσιος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Και ο αριθμός των νοσηλειών ήταν σχεδόν τετραπλάσιος.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια των CDC Ροσέλ Ουαλένσκι, οι δύο μελέτες δείχνουν από τη μία ότι ο εμβολιασμός λειτουργεί και από την άλλη ότι δεν αυξήθηκε η σοβαρότητα της ασθένειας στα παιδιά.

Στην Ελλάδα, θέλουν σαν τρελοί να εμβολιάσουν όλα τα παιδιά, ακόμα και υποχρεωτικά!

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications