Καταγγελίες-σοκ πυρόπληκτων κατά κυβέρνησης: «Η αστυνομία μας έβγαζε με χειροπέδες από τα σπίτια μας ενώ τα σβήναμε»

Οι πυρόπληκτοι κάτοικοι της βόρειας Αττικής στις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία είναι έξαλλοι εναντίον της κυβέρνησης, καθώς εκτός ότι τους ζητάει διάφορα απίθανα έγγραφα για να τους δώσει αποζημιώσεις, τα οποία όπως είναι φυσικό δεν έχουν αφού αυτά έχουν καεί, επιπλέον άφησε τα σπίτια τους να καούν, αφού δεν του επέτρεψε να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Τα προβλήματα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη βόρεια Αττική δεν «ήρθαν» μόνο από την έλλειψη εναέριων μέσων. Οπως μας διηγήθηκαν οι κάτοικοι, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έφτασαν στην Ιπποκράτειο και τις Αφίδνες δεν είχαν γνώση της περιοχής, ενώ πολλές φορές στερούνταν βασικών εννοιών και γνώσεων της δασοπυρόσβεσης.

«Κάποιοι εξ αυτών ήταν εμφανές πως δεν μπορούσαν όχι πυρκαγιά, αλλά ούτε μικρή φωτιά να σβήσουν» μας είπε κάτοικος της περιοχής και πρόσθεσε: «Μια πυροσβέστρια με βαμμένα μακριά νύχια προσπαθούσε μάταια να ανοίξει τη μάνικα. Οταν την πλησίασα και τη ρώτησα “τι θες εσύ εδώ, κοπέλα μου, με αυτά τα νύχια;”, μου απάντησε “εμένα, κύριε, με φέρανε εκτάκτως από την επαρχία”».

Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα ήταν πως δεν υπήρξε καμία οργάνωση. Οι πυροσβέστες πολλές φορές δρούσαν με αυτοθυσία, αλλά η αυτοθυσία δεν αρκεί για να σβήσεις μια πυρκαγιά, η οποία εκτείνεται χιλιόμετρα.

«Στις Αφίδνες έγινε το απόλυτο μπ@@ρδέλο. Αφού μας έδιωξαν άρον άρον, μετά κατάλαβαν πως οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να βρουν ούτε τους δρόμους. Δεν ήξεραν καν πού βρίσκονται οι κρουνοί με το νερό» ανέφερε ένας άλλος κάτοικος της περιοχής και πρόσθεσε: «Ευτυχώς γυρίσαμε οι ίδιοι πίσω κρυφά και σώσαμε ό,τι σώσαμε από τις περιουσίες μας, αλλά ακόμα και πυροσβέστες που πήγαιναν στα χαμένα. Δεν υπήρχε κάποιος να τους δώσει σωστές εντολές»!

Και αν η επιχειρησιακή ανεπάρκεια που επέδειξε το «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη προκαλεί εκνευρισμό, η συνειδητή επιλογή της εγκατάλειψης των ανθρώπινων περιουσιών αλλά και του φυσικού πλούτου είναι εξοργιστική. «Μας έδιωχναν από τα σπίτια μας. Ερχόταν η Αστυνομία και μας απειλούσε με συλλήψεις, αν δεν αποχωρούσαμε» μας διηγήθηκε εξοργισμένος κάτοικος της περιοχής.

«Τον γείτονά μου τον έβγαλαν έξω από το σπίτι με χειροπέδες» πρόσθεσε, λέγοντας πως «το μοναδικό σχέδιο που είχε η κυβέρνηση ήταν η γρήγορη εκκένωση για να μην έχουμε νεκρούς». Απόρροια αυτής της καταστροφικής επιλογής, που στόχο είχε μονάχα τη διατήρηση του αβαντάζ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ πως, εν αντιθέσει με το Μάτι, σήμερα δεν κάηκαν άνθρωποι, ήταν πάνω από 90 σπίτια να καούν και χιλιάδες στρέμματα δάσους να παραδοθούν στις φλόγες.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιπποκράτειος Πολιτεία και οι Αφίδνες κινδυνεύουν να καούν… είναι όμως η πρώτη φορά κατά την οποία η Πολιτεία μάς δένει τα χέρια» μας είπε κάτοικος της περιοχής, εξηγώντας πως πολλές φορές στο παρελθόν οι κάτοικοι βοηθούσαν στην πυρόσβεση αλλά και στήριζαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. «Εδώ δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά. Απλά μας έδιωξαν για να βλέπουμε τους κόπους μιας ζωής να χάνονται στη φωτιά».

Κατέστρεψαν ζωές

Οι πυρκαγιές που άφησαν άστεγους χιλιάδες ανθρώπους, που έκαναν στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα παρθένου δάσους, που κατέστρεψαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που δούλευαν στον πρωτογενή τομέα… είναι αυτές που έκαναν στάχτη το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και ενώ οι κάτοικοι που είδαν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη προσπαθούν να σταθούν όρθιοι, να μαζέψουν δυνάμεις και να προσπαθήσουν ξανά να στήσουν τη ζωή τους, ακόμα και τώρα, όπως καταγγέλλουν, η Πολιτεία και η γραφειοκρατία δεν τους αφήνουν.

Αρκετοί που πήγαν να δηλώσουν την κατεστραμμένη περιουσία τους για να πάρουν έστω αυτά τα 6.000 ευρώ εμβρόντητοι άκουσαν ότι πρέπει να προσκομίσουν έγγραφα ιδιοκτησίας, τακτοποίησης αυθαιρέτων κ.ά.

«Τους λέμε ότι δεν έχουμε ούτε βρακί να βάλουμε, ότι τα χαρτιά χάθηκαν μαζί με όλα μας τα υπάρχοντα. Τόσο δύσκολο είναι προσκομίζοντας ο καθένας τον ΑΦΜ να μας ελέγξουν ηλεκτρονικά; Για όνομα του Θεού» μας είπε μια αγανακτισμένη κάτοικος.

Ωστόσο, άξιον απορίας είναι και το γεγονός ότι οι πληγέντες ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούν να κατεδαφίσουν μόνοι τους ό,τι απέμεινε από τα κατεστραμμένα σπίτια τους, καθώς αυτό μπορεί να γίνει μόνο από μηχανικούς της Πολιτείας. Και εύλογα λοιπόν όλοι απορούν για ποιον λόγο. Αυτοί ξέρουν να γκρεμίζουν καλύτερα τα αποκαΐδια;

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications