«Σοκ & δέος»: Τον Σεπτέμβριο επιστρέφει η υποχρεωτική μασκοφορία - Τέλος λιανεμπόριο & εστίαση για ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει πολιτική «σοκ & δέους» εναντίον των ανεμβολίαστων, επαναφέροντας πολύ σκληρά μέτρα από Σεπτέμβριο, τα οποία θα περιλαμβάνουν υποχρεωτική μασκοφορία παντού και μη δυνατότητα εισόδου σε κλειστούς χώρους. (η μικρή είκονα ειναι από ανάρχο-σέλιδα τους το 2017 ..)

Τα μέτρα, θα έχουν ισχύ από τα μέσα Σεπτεμβρίου, πιθανότατα μαζί με το άνοιγμα των σχολείων αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν να ισχύουν και λίγο νωρίτερα. Ως προς τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

  • επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, ένα μέτρο που είχε καταργηθεί και αναμένεται να επιστρέψει καθολικά.
  • απαγόρευση εισόδου στους μη εμβολιασμένους στους κλειστούς χώρους (καφετέριες/ εστιατόρια/ μπαρ) και είσοδος σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο 6μηνο.
  • απαγόρευση εισόδου στους μη εμβολιασμένους σε θέατρα και κινηματόγραφους και είσοδος σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο 6μηνο.
  • είσοδος με αρνητικό εργαστηριακό τεστ στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Μία «γεύση» των νέων μέτρων έδωσε και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε πως θα ανακοινωθούν την Τρίτη.

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» σημείωσε και σχολίασε για τους ανεμβολίαστους ότι «ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί».

«Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» τόνισε.

Παράλληλα δήλωσε ότι η πιθανότατα επαναφοράς της μάσκας για όλους σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανή.

Για τα μέτρα που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους ανέφερε ότι «για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας πχ ψώνια εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα όπως περιορισμός ατόμων μάσκα. Όσοι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 – 2 φόρες την εβδομάδα από το Σεπτέμβριο και μετά με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή». Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει περίπτωση lockdown.

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» σημείωσε και σχολίασε για τους ανεμβολίαστους ότι «ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί». «Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» τόνισε.

Πώς θα πραγματοποιείται η συμμετοχή σε αγώνες μαζικού αθλητισμού;

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας άναψε το πράσινο φως για συμμετοχή σε αγώνες μαζικού αθλητισμού, ένα μικρό ποσοστό δρομέων, που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του covid-19.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, το συγκεκριμένο ποσοστό δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 5%, σε αριθμό τουλάχιστον 300 συμμετεχόντων. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να έχουν αρνητικό RCR 48 ωρών ή rapid test 24 ωρών για να συμμετέχουν.

Τα μέτρα για το λιανεμπόριο

Επίσης, ο νέος πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, που εξελέγη ομόφωνα, στη θέση του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Μίχαλου αναφέρθηκε στα μέτρα για το λιανεμπόριο.

Ερωτηθείς για το τι αναμένεται να ισχύει, τόνισε πως «είχα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Γεωργιάδη και ήταν αυτό που ζητήσαμε, δηλαδή καθένας που πάει σε καταστήματα να είναι εμβολιασμένος ή να έχει κάνει το τεστ», εκτιμώντας πως «εκεί πάει το πράγμα αλλά πάμε βήμα προς βήμα. Και όχι μόνο εμείς αλλά όλη η Ευρώπη».

Όσο για το πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, εκτίμησε πως «αμέσως μετά ή στη ΔΕΘ θα γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις, δηλαδή ένας χρόνος να πειστεί ο κόσμος».

Τι θα ισχύσει για τα σχολεία;

Για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο και τις προετοιμασίες ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς μίλησε, πριν από μερικές ημέρες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Όλοι οι μαθητές θα εισέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πάνω από 12 ετών, με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα. Αντίστοιχα θα ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς. Αν δεν υπάρχει κάτι από τα παραπάνω, τότε θα χρειάζεται υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα, αρνητικό εργαστηριακό τεστ, είτε rapid είτε pcr» συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως τα βιβλία θα είναι στη θέση τους.

Post A Comment:

1 comment

Γιώργοςείπε...

Τα βιβλία είναι στη θέση τους. Ωραία! Οι εκπαιδευτικοί θα είναι στη θέση τους;

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications