«Καήκαμε ρε! Που είναι τα αεροπλάνα;» – Οργή στη βόρεια Εύβοια (video)

Καταγγελίες για ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που κατέστρεψε δάση και περιουσίες

«Στείλτε αεροπλάνα, πού είναι τα αεροπλάνα;» είναι μια από τις καταγγελίες κατοίκων στην «Espresso»! H οργή των κατοίκων ξεχειλίζει στις Κεχριές, στη Δάφνη, στους Κουρκουλούς, στη Σκεπαστή, στις Ροβιές και σε πολλά άλλα χωριά στη βόρεια Εύβοια. «Πού είναι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα; Γιατί χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 24 ώρες από την πρώτη εκδήλωση της φωτιάς στο χωριό Δάφνη την περασμένη Τρίτη για να εμφανιστούν εναέρια μέσα πυρόσβεσης στη βόρεια Εύβοια;» διερωτάται ο δήμαρχος Λίμνης Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Κι έτσι είδαμε τις φλόγες να αφανίζουν ανενόχλητες επί τρεις ολόκληρες ημέρες τα δάση της βόρειας Εύβοιας και τα όμορφα χωριά να καίγονται. Και τους κατοίκους των Κεχριών να ξεσπούν πάνω στον χαμηλών τόνων περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό: «Θέλουμε ελικόπτερα! Πάρε τον Μητσοτάκη τώρα και πες του να έρθει. Tι τον θέλουμε αλλού; Πότε θα ‘ρθει; Καήκαμε! Καήκαμε, ρε! Ελα εδώ, μωρέ!»

«Δεν έχουμε βοήθεια από πουθενά»! Ο παπα-Γιάννης Σιδέρης, εφημέριος στο χωριό Δάφνη στη βόρεια Εύβοια, δίνει τη μάχη ενάντια στις φλόγες. Εχει βγάλει τα ράσα και έχει φορέσει στολή παραλλαγής. Δίνει εντολές στις μπουλντόζες, συντονίζει τους πυροσβέστες και τους εθελοντές, που αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα. «Μας έχουν ξεχάσει, δεν υπάρχουν εναέρια μέσα, η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη» φωνάζει ο παπα-Γιάννης.

Ενα ελικόπτερο όλο κι όλο εμφανίστηκε πέντε ώρες μετά την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Δάφνη. Είναι το χωριό από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι και που -δυστυχώς-επέστρεψε τρεις ημέρες μετά, αφού εξαπλώθηκε σε όλη τη βόρεια Εύβοια. «Αφήσατε τη βόρεια Εύβοια να καεί!» φώναζαν οργισμένοι οι κάτοικοι της Δάφνης στον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό μόλις έφτασε στην περιοχή. «Πού είναι τα εναέρια μέσα, πού είναι τα αεροπλάνα;» «Γιατί μας καταστρέφετε;» ήταν λίγα από όσα «άκουσε» ο περιφερειάρχης.

Ενας βουλευτής της Ν.Δ. από την Εύβοια που εμφανίστηκε νωρίτερα βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή των πυροπλήκτων και αναγκάστηκε να αποχωρήσει. «Καιγόμαστε άδικα!» φώναζαν οι κάτοικοι. «Εμείς είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε ενάντια στις φλόγες, οι άλλοι πού είναι; Η Πολιτεία πού είναι;» διερωτάται ένας νεαρός εθελοντής που έχει έρθει στη Δάφνη από τη γειτονική Λίμνη για να βοηθήσει. Στο γειτονικό χωριό Κεχριές οι καμπάνες χτυπούσαν από το πρωί, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Εντρομοι οι πολίτες άρχισαν να αποχωρούν με κάθε μέσο. Αλλα τέσσερα χωριά της περιοχής εκκενώθηκαν το πρωί, καθώς απειλούνται άμεσα από τις φλόγες. Συνολικά 16 χωριά σε σύνολο 40 του Δήμου Ελλυμνίων – Μαντουδίου – Αγίας Αννας έχουν εκκενωθεί.

Το πρώτο ελικόπτερο έφτασε στο μέτωπο της Δάφνης – Κεχριών στις 10.45, δηλαδή αρκετές ώρες μετά την έκρηξη της πυρκαγιάς. «Φτάσαμε στο σημείο ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης να εκλιπαρεί την Πολιτεία να στείλει εναέρια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, δίχως όμως να εισακούγεται» λέει ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αρβανίτης. «Οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι κάτοικοι δίνουν τη μάχη χωρίς εναέρια βοήθεια» λέει οργισμένος ο κ. Αρβανίτης.

Εξαλλοι και οι δήμαρχοι
Την απουσία εναέριων μέσων πυρόσβεσης από την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά κατήγγειλαν ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς και ο δήμαρχος Ελλυμνίων – Μαντουδίου – Αγίας Αννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης έκανε λόγο για «πίκρα του κόσμου» που είδε τον τόπο και τις περιουσίες του να γίνονται στάχτη και τόνισε πως «η Πυροσβεστική δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στον ρόλο της». Κατήγγειλε έλλειμμα «και εναέριων και επίγειων μέσων» πυρόσβεσης, καθώς και «έλλειμμα σχεδιασμού». «Αυτή τη στιγμή έχει καεί ολοσχερώς η ενότητα Λιμνίων και τρέχουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται από την άλλη κατεύθυνση, προς το Αιγαίο».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ακόμα και σήμερα «λένε ότι στέλνουν εναέρια μέσα, αλλά οι άνθρωποι λένε πως δεν επαρκούν», επισημαίνοντας ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος να κινδυνεύσουν και χωριά προς την πλευρά του Αιγαίου εάν δεν «πιαστεί» η φωτιά. «Προσπάθεια από αέρος δυστυχώς δεν υπήρξε, δεν είδα εναέρια μέσα» επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Αιδηψού – Ιστιαίας.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications