Ιωαννίδης: «Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα με ξεπερνούν - Αν δεν είχαμε πάρει καθόλου μέτρα θα ήταν καλύτερα»

Σκληρή κριτική στα μέτρα της κυβέρνησης άσκησε ο καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι ως άνθρωπος της Επιστήμης που υπηρετεί ειδικά τον χώρο της επιδημιολογίας επί δεκαετίες, αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα με ακατανόητα, αντιφατικά και αποσπασματικά μέτρα και τον ξεπερνούν κατά πολύ.

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά πως «αυτή τη στιγμή φοβάμαι ότι αν δεν είχαμε καθόλου μέτρα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα».

Όπως είπε, ίσως να πρόκειται για μια νέου τύπου επιδημιολογία, διαφορετική από τον υπόλοιπο κόσμο, την οποία πλέον αδυνατεί να κατανοήσει και να παρακολουθήσει. Ο Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε ότι αυτό που επικρατεί είναι ένα «πανζουρλισμός μέτρων με ρυθμό καταιγισμού πυροβόλου, που είναι αντιφατικά και αλληλοαναιρούμενα» με αποτέλεσμα να οδηγούν σε πλήρη σύγχυση τους πολίτες.

«Κάθε δύο μέρες, ανακοινώνεται και μία νέα απόφαση που αφορά ειδικές παρεμβάσεις. Είναι μία κατάσταση αδύνατη για τον πολίτη που θέλει να είναι νομοταγής, που πιστεύει στο κράτος και θέλει να κάνει αυτό που του λέει. Δεν μπορεί να το κάνει.

Φοβάμαι ότι αυτό που έχει συμβεί είναι ότι μέσα στην κρίση που αντιμετωπίσαμε, αρκετοί ειδικοί και κράτη έλαβαν δρακόντεια μέτρα, που στην αρχή αυτό ήταν σωστό γιατί δεν ξέραμε με τι είχαμε να κάνουμε. Όμως μετά ακολούθησαν το ίδιο τροπάριο τον εξεζητημένων μέτρων, όπου η Πολιτεία φαίνεται σαν πατερούλης όπου κάθε μέρα θα πρέπει να σου λέει τι να κάνεις.

Σε λίγο θα βγαίνουν και οδηγίες για το τι κάλτσες θα πρέπει να φορέσεις για να βγαίνεις από το σπίτι σου μέσα στην επόμενη ώρα κι αν βγεις με λάθος χρώμα θα πάρεις πρόστιμο. Έχουμε φτάσει στο άκρο της γελοιότητας», είπε ο καθηγητής.

Ο Γ.Ιωαννίδης είπε πως «μέτρα σοβαρής επιδημιολογικής επιτήρησης δεν υπάρχουν, ούτε στρατηγική δημόσιας υγείας και πίσω από την μονομέρεια των εμβολιασμών ως «πανάκεια», ουσιαστικά κρύβεται η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων διακοπής της αλυσίδας μετάδοσης του ιού και των παραλλαγών του».

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, σημείωσε ότι «αν και είναι ακόμη νωρίς , τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι η πλέον μεταδοτική αλλά με όχι ανησυχητική θνητότητα . Οι εμβολιασμοί είπε είναι ένα από τα πολύτιμα εργαλεία ως προς την αποτελεσματικότητα τους μετά από τις δύο δόσεις και το πέρας δύο εβδομάδων. Θα πρέπει όμως να είναι στοχευμένοι στις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κατά απόλυτη προτεραιότητα. Αντίθετα οι εκτιμήσεις για τις νεότερες ηλικίες και τα παιδιά, είναι εντελώς διαφορετικές ως προς το κόστος – όφελος και για την δημόσια υγεία και για την αναλογία ως προς τις ομάδες του πληθυσμού που στη πραγματικότητα θα έπρεπε άμεσα να πειστούν κι όχι να υποχρεωθούν έμμεσα ή άμεσα να εμβολιαστούν».

Παράλληλα ο καθηγητής είπε πως «με το να εμβολιάσουμε νέους και παιδιά, πιθανώς η εικόνα να είναι χειρότερη».

Ο κ. Ιωαννίδης σχολίασε το αλαλούμ των μέτρων όπως είπε στην εστίαση αλλά και τον τρόπο ταξιδιού από και προς τα νησιά, σημειώνοντας ότι για τον ίδιο οι μέθοδοι που επιλέχθηκαν και που είναι και μεταξύ τους αντιφατικοί, επιδημιολογικά τον ξεπερνούν ως επιστήμονα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications