Απάντηση από Μόσχα στην άσκηση του ΝΑΤΟ με ελληνική συμμετοχή: Απογείωσαν δεκάδες μαχητικά

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα σήμερα, μια ημέρα μετά την παρουσία μαχητικών του ΝΑΤΟ (και της ΠΑ) στη Μαύρη Θάλασσα και εν μέσω της άσκησης See Breeze 21 η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην ίδια περιοχή.

Όπως αναφέρει το Reuters μαχητικά Su-30SM και βομβαρδιστικά Su-24M και Su-34, που είχαν απογειωθεί από την Κριμαία αλλά και αποβάσεις της νότιας στρατιωτικής Περιφέρειας προχώρησαν σε ασκήσεις εικονικών προσβολών σκαφών επιφανείας, την ώρα που στην ίδια ευρύτερη περιοχή υπήρχαν σκάφη του ΝΑΤΟ, για την άσκηση See Breeze 21.

«Τα πληρώματα των αεροσκαφών πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα με εικονικές προσβολές εχθρικών σκαφών επιφανείας από πυραύλους κατά εικονικών ναυτικών στόχων», ανέφερε το RIA news agency.

‘Όλα αυτά την ώρα που πραγματοποιείται η ΝΑΤΟική άσκηση «Sea Breeze 2021» στη Μαύρη Θάλασσα και τη νότια Ουκρανία και με ελληνική συμμετοχή. Η όξυνση της έντασης στη Μαύρη Θάλασσα, η εντεινόμενη ΝΑΤΟική στρατιωτική κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή με γιγάντιες ασκήσεις - και αντίστοιχες απαντήσεις της Μόσχας, η συνολικότερη επιχείρηση ευρωατλαντικής περικύκλωσης της Ρωσίας, με χαρακτηριστικά πεδία αντιπαράθεσης την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, συσσωρεύουν μεγάλους κινδύνους για την σταθερότητα στην περιοχή.

Η άσκηση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου, θα περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια ενώ, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική), θα γίνει φέτος με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχουσών χωρών στην ιστορία της άσκησης. Συγκεκριμένα, 32 χώρες από 6 ηπείρους παρέχουν 5.000 στελέχη, 32 πλοία, 40 αεροσκάφη και 18 ομάδες ειδικών επιχειρήσεων και κατάδυσης.

Φέτος συμμετέχουν επίσης δυνάμεις και μέσα από Αλβανία, Αυστραλία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδά, Δανία, Αίγυπτο, Εσθονία, Γαλλία, Γεωργία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαρόκο, Νορβηγία, Πακιστάν, Πολωνία, Ρουμανία, Σενεγάλη, Ισπανία, Νότια Κορέα, Σουηδία, Τυνησία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια σαφή αποτύπωση των σχεδιασμών τους για ένα «παγκόσμιο ΝΑΤΟ».

Όλα αυτά υπό τη σκιά του επεισοδίου με το βρετανικό HMS Defender. «Μπορούμε να βομβαρδίσουμε όχι μόνο προς την κατεύθυνση του πλοίου, αλλά και στο στόχο, εάν στο όνομα της ελεύθερης πλοήγησης γίνεται παραβίαση των κρατικών συνόρων της Ρωσίας», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, προειδοποιώντας όλους να απέχουν από τέτοιες «προκλητικές κινήσεις».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications