Ετοιμάζουν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και για εργαζομένους στην εστίαση - Δείτε ποιους άλλους θα αφορά

Την επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών ετοιμάζει η κυβέρνηση, φέρνοντας ως «δικαιολογία» την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όπως όλα δείχνουν θα κυριαρχήσει και στη χώρα μας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα αφορούν (εκτός τους υγειονομικούς) και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους εργαζομένους στην εστίαση!

Κρίσιμο παράγοντας που θα κρίνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι ο ρυθμός των εμβολιασμών κατά της COVID-19 στην Ελλάδα, καθώς μέχρι στιγμής το πρόγραμμα «Ελευθερία» τείνει να μετατραπεί σε φιάσκο.

Για ποιους θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

  • Γιατρούς και νοσηλευτές
  • Όσους στελεχώνουν δομές υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα)
  • ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία)
  • εργαζόμενους σε Σώματα Ασφαλείας
  • και όπως αναφέραμε ήδη εργαζομένους σε εστίαση, αλλά και εκπαιδευτικούς

Να υπενθυμίσουμε πως όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, η Επιτροπή Βιοηθικής έχει ανάψει «πράσινο φως», θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα προτείνει μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της Πολιτείας:

  • Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.
  • Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications