Παγώνη: «Είμαστε επιφυλακτικοί για το Πάσχα. Για αυτό δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό» – ΒΙΝΤΕΟ

Την πεποίθηση ότι με προσεκτικά βήματα η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει το υφιστάμενο κύμα κορωνοϊού εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Ερωτηθείσα για τα κρούσματα και τις διασωληνώσεις, η κυρία Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, σημείωσε ότι «πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι όποιος ασθενής έρχεται στο νοσοκομείο και χρειαστεί βάσει κριτηρίων διασωλήνωση, θα διασωληνωθεί. Αν δεν υπάρχουν κρεβάτια κι έχουν όλα εξαντληθεί, μπαίνει σε απλές κλίνες και παρακολουθείται από γιατρούς της ΜΕΘ και γιατρούς του τμήματος. Δεν είναι αυτό που ήταν Ιταλία, ότι επιλέγουμε ποιους θα διασωληνώσουμε».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι οι υγειονομικοί «είπαμε να γίνει επίταξη στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι έχουν βάλει ασθενείς δικούς τους στα ιδιωτικά και ότι οι κλίνες είναι πλήρεις».

«Κλειδί» τα self tests -Τι θα γίνει με τα σχολεία
Σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη, το σημαντικό είναι να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας και να γίνουν «τα τεστ που έχουμε πει και έχουμε ζητήσει, και καλώς έρχονται (τα self tests). Γιατί θα γίνεται γρήγορα η ιχνηλάτηση και θα περιοριστεί ο ιός και οι μεταλλάξεις».

Σε εκείνο το σημείο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στα σχολεία, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα πάντα, ταυτόχρονα. Για να ανοίξουν τα σχολεία πρέπει να έχουμε τις ποσότητες των τεστ που θα γίνονται ανά βδομάδα στους μαθητές και τους καθηγητές. Δεν μπορούν να ανοίξουν αλλιώς».

Αναφορικά με την κριτική που ασκείται για τα self tests η Ματίνα Παγώνη τόνισε: «Τα self tests τα είχαμε ζητήσει σαν επιστημονική κοινότητα. Πολλά λέχθηκαν αυτή την εβδομάδα, το πώς θα τα κάνει ο καθένας, το πόσο δύσκολο είναι. Οι οδηγίες θα είναι σαφείς, δεν είναι δύσκολα καθόλου. Να μην κάνουμε την τρίχα τριχιά».

Οι μετακινήσεις εκτός νομού
Στην ερώτηση γιατί η επιτροπή ειδικών και η κυβέρνηση κλίνουν προς την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, διατηρώντας την απαγόρευση για τις μετακινήσεις εκτός νομού η κυρία Παγώνη είπε:

«Οι εμβολιασμοί δεν έχουν προχωρήσει σε τέτοιο ποσοστό που να υπάρχει μια σχετική ασφάλεια και ανοσία. Ενας που θα φύγει ανεμβολίαστος 50 ετών και πάει στο χωριό του μπορεί να βρει ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή είναι στο 10% που έχουν εμβολιαστεί και θα νοσήσουν. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό. Πρώτα θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο»

Καταλήγοντας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ότι οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για το Πάσχα. «Πώς θα είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε διαφορετικό καλοκαίρι αν έχουμε ένα κύμα ενδιάμεσα; […] Υπάρχει ανησυχία να μην πάει κάτι λάθος και φτάσουμε στο καλοκαίρι και δεν έχουμε σχετική ανοσία γύρω στο 50%. Να προχωρήσει το εμβόλιο, να μπορέσει ο κόσμος να εμβολιαστεί, να τα καταφέρουμε το καλοκαίρι»

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications