«Ταφόπλακα» Σύψα για το άνοιγμα της εστίασης: «Δεν το συζητάμε»

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική έκρουσε καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας,τονίζοντας ότι στο κέντρο της Αθήνας επικρατούν «συνθήκες πολύ υψηλής επιφυλακής», εν μέσω και των ανοικτών καταστημάτων που αυξάνουν την κινητικότητα.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προειδοποίησε ότι εάν «σκάσει» η Αθήνα, η τροπή των πραγμάτων θα είναι άσχημη, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι η πανδημία δεν έχει φύγει. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού δημιουργούν ανησυχίες στους λοιμωξιολόγους.

«Αλίμονο εάν έρθει ένα μεταλλαγμένο στέλεχος με άλλες ιδιότητες από αυτές που γνωρίζουμε» προειδοποίησε ο ίδιος, αναφέροντας ότι εάν το μεταλλαγμένο στέλεχος επικρατήσει παντού θα έρεθει και στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της χώρας, ο ίδιος, έκανε λόγο για μια «επικίνδυνη σταθερότητα», σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 5.000. Μάλιστα, δεν απέκλεισε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Εντούτοις, υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής τα ανοίγματα δεν έχουν επιβαρύνει σημαντικά το επιδημιολογικό φορτίο, παρατηρώντας «ότι όλες οι χώρες, ενώ εμείς ανοίγουμε».

«Πιο λογικό Γυμνάσια και Λύκεια να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου»
Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και το θέμα της επαναλειτουργίας των Γυμνασίων και των Λυκείων αναμένεται να τεθεί επί τάπητος.

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών θέλουν ως πιθανότερες ημερομηνίες για άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, και τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου.

Η 1η Φεβρουαρίου, εντούτοις, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος. Σε αυτό το κλίμα κινήθηκαν, άλλωστε, και οι σημερινές δηλώσεις του Νίκου Σύψα, ο οποίος ανέφερε ότι πιο λογικό είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου.

Οι λομωξιολόγοι αναμένουν τα στοιχεία από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις. Όπως είπε ο κ. Σύψας, προκειμένου να φανεί ο αντίκτυπος στην επιδημιολογική εικόνα, χρειάζεται ένα διάστημα δύο περίπου εβδομάδων.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την εστίαση, δεν φαίνεται να βρίκσεται στον ορίζοντα των συζητήσεων, καθώς όπως είπε ο κ. Σύψας, δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και της επιτροπής, υπογραμμίθζοντας ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να γίνεται χωρίς πίεση.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications