Μπάχαλο με την ΓΕΝΙΚΗ απαγόρευση συναθροίσεων: «Τέτοια απόφαση δεν ξαναείχαμε», vid

Μέχρι και αστυνομικός έμεινε έκπληκτος... Τα «μάζεψε» η ΕΛ.ΑΣ. Η αιφνιδιαστική απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσουν τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, δεν έχει προκαλέσει μόνο ερωτηματικά, αλλά και ένα άνευ προηγουμένου μπάχαλο.

Παρότι υπήρχαν απαγορεύσεις, καμία δεν ήταν τόσο γενική όπως αυτή που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί και άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αστυνομικές παρεμβάσεις ακόμα σε εμπορικά σημεία της χώρας, άπαξ και παρατηρηθεί συνωστισμός.

Ο όρος «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» δεν ξεκαθάριζε αρχικά το τοπίο.

Για την απόφαση αυτή, κλήθηκε να μιλήσει σε τηλεοπτικό σταθμό ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλιακμάνης, ο οποίος παρουσιάστηκε έκπληκτος: «Τέτοια απόφαση δεν ξαναείχαμε».

Χαρακτηριστικό είναι πως ούτε και αυτός μπορούσε να ερμηνεύσει την απόφαση και τον λόγο που λήφθηκε η γενική απαγόρευση συναθροίσεων, λέγοντας πως ήταν εισήγηση της επιτροπής.

Μολονότι εξέφρασε την εκτίμησή του πως δεν αφορά μόνο τις οργανωμένες συγκεντρώσεις που μπορεί να γίνουν για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, αλλά και τον κόσμο που συνωστίζεται σε δρόμους και πλατείες, στη συνέχεια είπε ότι επειδή η ανακοίνωση μιλάει για πρόστιμα σε διοργανωτές, μπορεί να αναφέρεται μόνο σε κάποιο κάλεσμα.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.
Η ΕΛΑΣ μετά τον «θόρυβο» που προκάλεσε η σχετική απόφαση, αναγκάστηκε να προβεί σε διευκρινήσεις, κατά άλλους, να τα «μαζέψει».. Σχετικά με το θέμα των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, διευκρινίζεται ότι η απόφαση δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία και καταστήματα.
Πρόκειται, όπως τονίζεται από την ΕΛΑΣ, για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ουσιαστικά, με την συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται από την 06:00 ώρα σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) έως και την 06:00 ώρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα.

Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:
η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων, η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications