Η Σερβία καταθέτει αγωγές για τα θύματα των ραδιενεργών βομβών των ανελέητων βομβαρδισμών των ΗΠΑ επί Μπίλ Κλίντον

Η Σερβία κατέθεσε τις πρώτες αγωγές εναντίον του ΝΑΤΟ από άτομα που υπέστησαν βλάβη από την έκθεση στο ουράνιο το 1999, κατά την διάρκεια των ανελέητων βομβαρδισμών από τις ΗΠΑ του τότε πρόεδρου Μπίλ Κλίντον και των λοιπων ΝΑΤΟϊκών χωρών, ανέφερε η βουλγαρική ‘Pan’, επικαλούμενη τον δικηγόρο Σρντζάν Αλέξιτς.

Ο δικηγόρος σημείωσε ότι κατηγορίες εναντίον του ΝΑΤΟ ως νομικού προσώπου για πρώτη φορά στη Σερβία θα κατατεθούν για λογαριασμό ατόμων.

Συνολικά, πέντε υποθέσεις θα κατατεθούν στα ανώτατα δικαστήρια των πόλεων του Βελιγραδίου, του Νόβι Σαντ, του Κραγκούγιεβατς, της Νις και της Βράνας.

Τα θύματα είναι οι νεκροί και άρρωστοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ) που βρίσκονταν στο Κοσσυφοπέδιο το 1999.

Ο δικηγόρος σκοπεύει να λάβει αποζημίωση για αποζημιώσεις τουλάχιστον 300.000 ευρώ για καθένα από τους Σέρβους θύματα, όπως σε περιπτώσεις στις οποίες οι δυτικοί Ευρωπαίοι στρατιώτες έλαβαν μια επικίνδυνη δόση ακτινοβολίας ενώ υπηρετούσαν στο ΝΑΤΟ κοντά σε ραδιενεργά πυρομαχικά και στους χώρους χρήσης τους.

Ο Αλέξιτς επικουρείται από τον Ιταλό δικηγόρο Angelo Fiore Tartaglia, ο οποίος εκπροσωπεί με επιτυχία τα συμφέροντα του ιταλικού στρατού.

"Έχουμε συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία, ώστε η απόφαση των δικαστηρίων στη Σερβία να είναι υπέρ μας", δήλωσε ο Αλέξιτς.

Οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας διήρκεσαν στις 24 Μαρτίου Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 1999.

Σύμφωνα με τις σερβικές αρχές, περίπου 2.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12.5 χιλιάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών αυτών.

Η στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει των δυτικών ισχυρισμών ότι οι σερβικές δυνάμεις αρχές της πραγματοποίησαν εθνοκάθαρση στην αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου και προκάλεσαν ανθρωπιστική καταστροφή εκεί.

πηγή

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications