Ερντογάν: «Θα καταλάβουν σύντομα ότι η Τουρκία έχει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα (5/9) το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εγκαίνια νοσοκομείου, έκανε εκ νέου αναφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως βάζει στο παιχνίδι και τα βόρεια σύνορα, αλλά και το Ιόνιο, καθώς στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στην Αλβανία.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν, είπε χαρακτηριστικά: “Θα καταλάβουν σύντομα ότι η Τουρκία έχει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη να διαλύσει τους χάρτες που της επιβάλλονται”.

​Και συνέχισε: “Είτε θα το καταλάβουν πολιτικά, είτε θα το βιώσουν οδυνηρά στο πεδίο της μάχης”.
Στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στην Αλβανία
Σε εξέλιξη φαίνεται πως βρίσκεται το σχέδιο της Τουρκίας να περικυκλώσει την Ελλάδα, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται τις καλές σχέσεις που έχει με την Αλβανία και σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην γειτονική χώρα.

Εφημερίδα καταγγέλλει ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει να στείλει «τουρκικό ὑποβρύχιο στήν ἀλβανική βάση τοῦ Αὐλῶνος» και να εγκαταστήσει τουρκικά στρατεύματα στους Αγίους Σαράντα.

Οι Άγιοι Σαράντα είναι στην περιοχή της Βόρειας Ηπείρου, στην οποία κατοικεί η γηγενής ελληνική εθνική μειονότητα η οποία ήδη περνά δύσκολες ώρες, τόσο από εξτρεμιστές Αλβανούς όσο και από την ίδια την Αλβανική κυβέρνηση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με Στόλτενμπεργκ
Τηλεφωνική συνομιλία με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε σήμερα, Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα εμμένοντας σταθερή στη θέση της, ότι θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία, μόνο αν αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνεχίζει τις διπλωματικές κινήσεις της, με τελευταία την επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μετά τη σύγχυση που προκάλεσε το tweet του, πριν από δυο ημέρες, σύμφωνα με το οποίο Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και τη διάψευση της Αθήνας λίγη ώρα μετά, σήμερα, ήρθε η αποκάλυψη του ΣΚΑΪ για τον διάλογο που είχε ο Στόλτενμπεργκ με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ακολουθεί ο διάλογος που είχαν Παναγιωτόπουλος – Στόλτενμπεργκ:

Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.

Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;

Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία.

Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;

Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.

Στόλτενμπεργκ: Και το Oruc Reis;

Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Oruc Reis. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Να σημειωθεί ότι μετά την έντονη αντίδραση της Αθήνας, ο Στόλτενμπεργκ ανασκεύασε για όσα είπε.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications