Πυρ και μανία η Μόσχα: Να αποσυρθούν άμεσα οι ξένοι μισθοφόροι από το Αρτσάχ (vid)

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του καταγγέλλει την αποστολή ξένων μισθοφόρων κυρίως από την Συρία και την Λιβύη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίοι συμμετέχουν στην κρίση που μαίνεται εδώ και τέσσερις ημέρες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Η Ρωσία ανησυχεί για τα νέα σχετικά με την ανάπτυξη μαχητών από τη Συρία και τη Λιβύη στη ζώνη σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό αναφέρεται στο σχόλιο που κυκλοφόρησε σήμερα το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, οι μαχητές παράνομων ένοπλων ομάδων αποστέλλονται στη ζώνη σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ιδίως από τη Συρία και τη Λιβύη, προκειμένου να συμμετάσχουν άμεσα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ανησυχούμε βαθιά για αυτές τις διαδικασίες, οι οποίες όχι μόνο θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη ζώνη των συγκρούσεων, αλλά και θα αποτελέσουν μακροπρόθεσμες απειλές για την ασφάλεια όλων των χωρών της περιοχής.

Καλούμε τις ηγεσίες των ενδιαφερομένων χωρών να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψουν τη χρήση ξένων τρομοκρατών και μισθοφόρων στη σύγκρουση και να τους αποσύρουν αμέσως από την περιοχή », δήλωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Δύο Σύροι αντάρτες έχουν δηλώσει στο Reuters ότι η Τουρκία στέλνει Σύρους μαχητές να πολεμήσουν στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν διαψεύσει.

Κάλεσμα Λαβρόφ για άμεση κατάπαυση του πυρός
Ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε πριν λίγη ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και τον Αρμένιο υπουργό Εξωτερικών, Ζοχράμπ Μνατσακανανιάν.

«Συζητήθηκε η εξέλιξη της κατάστασης στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η ρωσική πλευρά εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες μεγάλης κλίμακας. Έγινε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκωση ενώ τονίστηκε η ανάγκη για έγκαιρη επιστροφή των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις» αναφέρει η δήλωση του υπουργείου.

Η Ρωσία επιβεβαίωσε την προθυμία της να μεσολαβήσει στην οργάνωση επαφών σχετικά με τη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προσθέτει το υπουργείο.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications