Μάσκες παντού από σήμερα στην Αττική - Τι ισχύει για θέατρα, σινεμά και συναυλίες

«Μασκοφόροι» σε ότι κι αν κάνουμε ή όπου κι αν πάμε θα είμαστε από σήμερα Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 του μήνα, όσοι κατοικούμε στην Αττική, καθώς χθες ανακοινώθηκαν από τον κ.Χαρδαλιά, οι νέοι περιορισμοί ενόψει του κορωνοϊού.

Η υποχρεωτική μάσκα σε πλατείες, λαϊκές αγορές και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, όπως είναι οι στάσεις των λεωφορείων, καθώς και σε όλους τους κλειστούς εργασιακούς χώρους, η αναστολή της λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και οι περιορισμοί στη χωρητικότητα θεάτρων και κινηματογράφων είναι μεταξύ της νέας δέσμης μέτρων για τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Ειδικότερα, τα έξι μέτρα για την Περιφέρεια Αττικής, όπως τα ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είναι:

  • Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.
  • Σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική (κέντρα διασκέδασης), αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.
  • Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
  • Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες-διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων), όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.
  • Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).
  • Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των Κέντρων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
  • Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10.00 π.μ., με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κ.λπ.

Η Αττική, σύμφωνα με όσα εξήγησε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, έχει δυσανάλογες καταγραφές κρουσμάτων, με μέγεθος και συχνότητα υπερμετάδοσης. Τα περιοριστικά μέτρα στοχεύουν στην ελάττωση κυκλοφορίας του ιού ανάμεσα σε αγνώστους.

Με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου, πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή εμφανίζει τρία κρούσματα ανά 100.000 άτομα (επίπεδο μέτριου κινδύνου), όμως με αναγωγή επί το 10, που είναι πιο κοντά στον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων, φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (κάλυψη του 60%, με αυξητικές τάσεις).

​«Τα μέτρα συνεπώς έχουν τόσο προληπτικό όσο και κατασταλτικό χαρακτήρα», ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισηγήσεις των ειδικών της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, όπως παραδόθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, στόχευαν σε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.

​Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο για πλήρη αναστολή συναυλιών και υπαίθριων θεαμάτων, όπως και της λειτουργίας των κλειστών κινηματογράφων και θεάτρων, καθώς και για δραματική μείωση του αριθμού των παρευρισκομένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως είναι οι γάμοι και οι βαφτίσεις.

​Το κυβερνητικό επιτελείο δεν υιοθέτησε, για την ώρα τουλάχιστον, στο σύνολό τους τα νέα μέτρα και προτίμησε να μην ακολουθήσει τη στρατηγική του «σοκ», αλλά να ξεκινήσει σταδιακά την επιβολή ειδικών περιοριστικών μέτρων που φυσικά θα κλιμακώνονται ανάλογα με την έκταση της επιδημίας.

​Ειδικά όσον αφορά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές εισηγήσεις για τα μέτρα που τελικά υιοθετούνται πραγματοποιήθηκαν από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα ουσιαστικά καθολικό και καταστροφικό «lockdown» για τον πολιτισμό.

Εκτός της Αττικής, το επίπεδο συναγερμού αναβαθμίστηκε και στα Τρίκαλα, τα οποία μπήκαν σε καθεστώς επιδημιολογικά επιβαρυμένης περιοχής και επιτήρησης.

​Από σήμερα και μέχρι τις 30 του μήνα απαγορεύεται η λειτουργία χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί. Επίσης, τίθεται ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications