Facebook: «Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία» και η δήθεν παραπληροφόρηση

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας κορωνοϊού, καταγράφηκαν 3,8 δισεκατομμύρια περιπτώσεις παραπληροφόρησης για την υγεία μέσω του Facebook, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η ομάδα Avaaz, η οποία διεξήγαγε την έρευνα, σχολίασε ότι το Facebook αποτέλεσε με αυτόν τον τρόπο «μεγάλη απειλή» για τη δημόσια υγεία. Γιατροί προειδοποίησαν ότι οι αναληθείς ισχυρισμοί για τα εμβόλια που αναρτώνται στην κοινωνική πλατφόρμα, απειλούν να μειώσουν τον αριθμό όσων θα είναι έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο κατά του ιού, όταν αυτό γίνει διαθέσιμο. Σύμφωνα με το Facebook, τα ευρήματα «δεν αντικατοπτρίζουν τα μέτρα» που έχει λάβει η εταιρεία κατά της παραπληροφόρησης. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Στηρίζουμε τον στόχο της Avaaz να περιορίσει την παραπληροφόρηση. Χάρη στο παγκόσμιο δίκτυο ελεγκτών διασταύρωσης των ειδήσεων, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, προσθέσαμε προειδοποιητικές ειδοποιήσεις σε 98 εκατομμύρια κομμάτια παραπληροφόρησης για τον Covid-19 και αφαιρέσαμε 7 εκατομμύρια κείμενα με περιεχόμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά».

«Έχουμε παραπέμψει πάνω από δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους σε πληροφορίες των υγειονομικών αρχών και όταν κάποιος προσπαθεί να μοιραστεί έναν σύνδεσμο για την Covid-19, του προτείνουμε με ένα αναδυόμενο παράθυρο να συνδεθεί σε αξιόπιστες πηγές για την υγεία». Παρά τις προσπάθειές ωστόσο, η έκθεση του Avaaz αποκαλύπτει ότι μόνο το 16% των αναρτήσεων που παραπληροφορούσαν για την υγεία, έφερε την σχετική προειδοποίηση του Facebook. Οι 10 ιστότοποι που αναγνωρίστηκαν από ερευνητές ως οι κυριότερες πηγές παραπληροφόρησης για την υγεία, είχαν σχεδόν τετραπλάσιες προβολές στο Facebook από πληροφορίες επίσημων ιστοτόπων, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με την έκθεση.

Σημαντικός όγκος παραπληροφόρησης κοινοποιήθηκε από δημόσιες σελίδες και περισσότεροι από 28 εκατ. χρήστες ακολούθησαν τουλάχιστον 42 από αυτές τις σελίδες. Οι ερευνητές ήταν σε θέση να διαπιστώσουν: - 8,4 εκατομμύρια προβολές ενός άρθρου που ισχυρίζεται ότι ο Μπιλ Γκέιτς στήριξε έναν εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας που οδήγησε στην παράλυση μισού εκατομμυρίου παιδιών στην Ινδία - 4,5 εκατομμύρια προβολές ενός άρθρου που παραθέτει δήθεν θεραπείες για θανατηφόρες ασθένειες, όπως το κολλοειδές ασήμι για τον Έμπολα - 2,4 εκατομμύρια προβολές ενός άρθρου που ισχυρίζεται ότι η καραντίνα έβλαψε τη δημόσια υγεία. Η έρευνα εξέτασε λογαριασμούς από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Ο διευθυντής της εκστρατείας της Avaaz, Fadi Quran, σχολίασε πως «ο αλγόριθμος του Facebook συνιστά σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ υποσχέθηκε να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά ο αλγόριθμός του σαμποτάρει αυτές τις προσπάθειες οδηγώντας πολλούς από τους 2,7 δισεκατομμύρια χρήστες του Facebook σε δίκτυα παραπληροφόρησης για την υγεία.»

Από www.lifo.gr, που διαβαζουν τα ζωντανά για ελληνική σελίδα, Νεοέλληνες τι να πεις? όμοιος και το Avaaz που τρέχουν να ψηφίσουν τα ζωντανά κάθε τόσο, (μήπως απο εκεί τους μαζεύουν σε έγκυρες πήγες τους ?) παγκόσμιο δίκτυο ελεγκτών διασταύρωσης των ειδήσεων κάτσε καλα! θα σώσουν τον κόσμο απο τα ψέματα του ίντερνετ οι κήρυκες του ψεύδους!

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications