Τσαβούσογλου: «Το Oruc Reis απέπλευσε μαζί με τα πολεμικά μας πλοία» - Κατευθύνονται προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Σε πολεμικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους ο οποίος μίλησε για το Oruc Reis που απέπλευσε κατευθυνόμενο προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνες συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

«Με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας.»

Δηλαδή υποστηρίζει πως αφού η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου έγινε μόνο για ένα τμήμα της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ χωρίς να αναφέρεται στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, συνεπώς η ίδια η Αθήνα έχει υποχωρήσει ως προς τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αποδέχεται τις τουρκικές θέσεις για την επήρεια των ελληνικών νησιών.

«Η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή ( με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά.»

Αυτό υποστηρίζει όπως και την πάγια τουρκική θέση ότι η Ελλάδα «παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα»!

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα.»

Για το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο επέμεινε στη θέση ότι η Ελλάδα δεν θέλει το διάλογο.

«Αυτή η συμφωνία (Ελλάδας-Αιγύπτου) μας συμφέρει ,διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση, κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο».

Τον απόπλου του Oruc Reis επιβεβαίωσε και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Είπε μάλιστα πως έφτασε ήδη στην Μεσόγειο το ερευνητικό πλοίο.

Το πλοίο απέπλευσε από την Αττάλεια μετά τη νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία σήμερα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Φατίχ Ντονμέζ, το πλοίο «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει».

Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή».

Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει «Oruc Reis, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου».

Ήδη η τουρκική Γενί Σαφάκ δημοσίευσε βίντεο στο οποίο παρουσιάζει το Oruc Reis εν πλω.

Το τελευταίο στίγμα του Oruc Reis το δείχνει όντως πολύ κοντά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που σημαίνει ότι είχε ξεκινήσει τον απόπλου κατά την διάρκεια της νύχτας όταν είχε κλείσει τον πομπό του.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, με tweet στον προσωπικό του λογαριασμό σημείωσε ότι «κάθε απόπειρα να αγνοηθεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο θα μείνει άκαρπη».

Πρόσθεσε δε ότι «υπό την ισχυρή ηγεσία του Προέδρου μας, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας σε κάθε τομέα, από την οικονομία μέχρι τις υποδομές, από την υγεία μέχρι την εκπαίδευση, από την εξωτερική πολιτική μέχρι την ασφάλεια».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications