Φανατικοί μουσουλμάνοι από όλες τις χώρες συρρέουν στην Πόλη για την προσευχή στην Αγία Σοφία στις 24 Ιουλίου

Ουδόλως προβληματισμένες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί φαίνεται πως είναι είναι οι μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν κάνει την παραμικρή δήλωση, αλλά αντίθετα μάλλον επικροτούν την κίνηση του Ερντογάν.

Χώρες από τις οποίες η Ελλάδα έχει στο έδαφός της εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες.
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν εξαντληθεί όλα τα εισιτήρια από διάφορες μουσουλμανικές χώρες προκειμένου πιστοί να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη και να παρευρεθούν στην πρώτη αυτή φιέστα της προσευχής που ετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει σε κάθε τόνο ότι η απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία δεν αφορά κανέναν, η Δύση εμφανίζεται απρόθυμη έως και αδιάφορη απέναντι στην άκρως προκλητική κίνηση της Άγκυρας, ενώ οι προετοιμασίες για να γίνει τέμενος ο χώρος και η μουσουλμανική προσευχή να ηχήσει στις 24 Ιουλίου έχουν ξεκινήσει.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να διατηρήσει την προσβασιμότητα της Αγίας Σοφίας για όλους τους επισκέπτες δεν φάνηκε να σταματά τις τουρκικές επιδιώξεις.

Την Αγία Σοφία επισκέφτηκε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, μαζί με το νομάρχη της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια, προκειμένου να επιθεωρήσουν το χώρο ενόψει της μετατροπής του σε τζαμί. Οι δύο αξιωματούχοι εισήλθαν στο χώρο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις αλλαγές που θα γίνουν μέσα στην Αγία Σοφία, προκειμένου να μετατραπεί σε τζαμί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη, στο ethnos.gr, τo 14 χιλιάδων τ.μ. χαλί είναι έτοιμο. Η παραγγελία είχε δοθεί από τον Ιούνιο και το πλήρωσε η ίδια η τουρκική προεδρία.

Σύμβολα που δεν πρέπει να βρίσκονται εντός της Αγίας Σοφίας επειδή δεν θα… «συνάδουν» με την λειτουργία της ως τζαμί θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.
Θα διοριστούν δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες.
Επί 24 ώρες θα ακούγονται στίχοι από το κοράνι μέσα στο μνημείο.
Η Αγία Σοφία θα είναι κάθε μέρα ανοιχτή και για τις πέντε προσευχές.
Τα ψηφιδωτά θα μπορούν να τα βλέπουν συγκεκριμένες ώρες οι τουρίστες, οι οποίοι θα μπαίνουν ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο.
Για τους επισκέπτες θα υπάρξουν ειδικές διευθετήσεις ώστε να μην μπορούν να πλησιάζουν το σημείο που θα γίνεται η μουσουλμανική προσευχή.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλα τα εισιτήρια από τις μουσουλμανικές χώρες προκειμένου να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιουλίου για την πρώτη προσευχή. Κατά εκατοντάδες συρρέουν από όλη την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να δουν και να φωτογραφηθούν μπροστά στην Αγία Σοφία, μετά την απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί και να προσευχηθούν έστω στον προαύλιο χώρο της.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι «Α Χαμπέρ», ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, καθώς και το 1453 αποκαλείτο «Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσκλήσεις για άτομα VIP στην πρώτη προσευχή που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου.

Υποστήριξε ακόμη ότι με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα σταματήσει και η… κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή, σύμφωνα με την οποία όσοι χρησιμοποιούν την Αγία Σοφία πέρα του σκοπού για τον οποίο ετάχθη είναι καταραμένοι. «Μακάρι αυτή η απόφαση να σταματήσει αυτή την κατάρα που βαραίνει αυτό το έθνος» ανέφερε ο Αλί Ερμπάς.

Όσον αφορά στο κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού στις 24 Ιουλίου, που όλοι θα σπεύσουν να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία, διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας εντός του μνημείου.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications