Γεωργιάδης: «Παραμύθι ότι μειώθηκε ο τζίρος 80% - Μας λένε μπράβο γιατί τα πήγαμε καλά στην οικονομία»!

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε ενημερωτική εκπομπή, μίλησε για τα ανοιχτά θέματα της οικονομίας.

Σχετικά με αιτήματα εμπόρων -όπως αυτά που διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής, να δοθούν επιχορηγήσεις και όχι δάνεια και να διαγραφούν οφειλές των μηνών του Covid – απάντησε πως το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα συγκεκριμένα αιτήματα.

«Το κράτος μόλις εξήλθε από φάση χρεοκοπίας και δεν μπορεί να αυξήσει υπέρμετρα τις δαπάνες του και ταυτόχρονα να μειώσει τα έσοδά του» είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας πως ειδάλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος χρεοκοπίας.

Αν το κράτος αρχίσει ανεξέλεγκτες παροχές θα δοθεί λάθος σήμα στις αγορές, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, συμπλήρωσε.

Για τον κίνδυνο χρεοκοπίας επιχειρήσεων, σημείωσε πως με βάση την εμπειρία του 2010, «όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πως είναι απείρως προτιμότερο να χρεοκοπήσει ένας πολίτης μέσα σε ένα κράτος που λειτουργεί, παρά να χρεοκοπήσει το κράτος συμπαρασύροντας ταυτόχρονα όλους τους πολίτες».

Αναφερόμενος στα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου, πρώτου μήνα μετά την καραντίνα, σημείωσε πως ο τζίρος πήγε πολύ καλά. Αμφισβήτησε στοιχεία για πτώση του τζίρου κατά 80% σε κλάδους της οικονομίας, καθώς όπως επισήμανε «δεν γίνεται από τη μία να πηγαίνει καλά η είσπραξη του ΦΠΑ και από την άλλη να έχεις πτώση τζίρου 80%». «Πρόκειται για παραμύθι» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «οι ταμειακές μηχανές του κράτους δεν επιβεβαιώνουν μείωση τζίρου 80%».

Σημείωσε εξάλλου πως η Ελλάδα εισπράττει διθυράμβους από το εξωτερικό και όλα τα διεθνή ΜΜΕ ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού τόσο σε υγιειονομικό όσο και οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα, «πρόθεση μας είναι όσο χρειάζεται η οικονομία χρηματοδότηση να την έχει – οι αδύναμοι δεν θα μείνουν αβοήθητοι» είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ αναφέρθηκε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι σχεδόν 20 δισ. θα φθάσουν συνολικά στην αγορά.

Εδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις, τόνισε ότι μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, 3 δισ. ευρώ προορίζονται μόνο για μικρές επιχειρήσεις, μάλιστα ήδη έχουν εκταμιευθεί 2 δισ. ευρώ. Εξάλλου, διαπιστώνεται πως ο ρυθμός εκταμίευσης και έγκρισης δανείων από τις τράπεζες συγκρινόμενος με το διάστημα πριν από την κρίση είναι δεκαπλάσιος σε ταχύτητα.

Τέλος ο κ. Γεωργιάδης τοποθετήθηκε στο θέμα με τα συγκλονιστικά στοιχεία που έρχονται στο φως σχετικά με το πόρισμα του πραγματογνώμονα για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

«Θεωρώ δίκαιο εις μνήμην των νεκρών να αναφερθώ στο δημοσίευμα της »Καθημερινής»» είπε ο κ. Γεωργιάδης. «Την ώρα που όλη η Ελλάδα έκλαιγε για τους νεκρούς στο Μάτι και για τα παιδάκια που κάηκαν ζωντανά, είναι δυνατόν η Ελλάδα να συνεχίσει, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να δίνει εξηγήσεις;» αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να αρκεστούμε «σε μια δήλωση της κ. Γεροβασίλη στο Twitter».

Πρόκειται για «όνειδος» το γεγονός ότι απείλησαν τον πραγματογνώμονα να αλλοιώσει το πόρισμα για να διασώσουν τις πολιτικές επιπτώσεις της τραγωδίας, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications