Πομάκος προς Φίλη ΣΥΡΙΖΑ: «Από πού κι ως που μητρική γλώσσα στην Θράκη η τουρκική;» (ΒΙΝΤΕΟ)

Από πού κι ως που μητρική γλώσσα στη Θράκη η τουρκική κύριε Φίλη;

Του Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, Νίκος Φίλης, μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων για το νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Παιδείας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δεύτερη γλώσσα που μπαίνει στα νηπιαγωγεία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε διεθνείς μελέτες που αναφέρουν πως μετά τα 6 έτη θα πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά μία άλλη γλώσσα πλην της μητρικής τους. Με αφορμή αυτές τις μελέτες, ο πρώην υπουργός Παιδείας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είπε: «Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ βάλαμε σε νηπιαγωγείο μητρική γλώσσα. Ήταν στη Θράκη, το οποίο κατήργησε η κυβέρνηση, δυστυχώς, από τα πρώτα μέτρα, μέσα στον εθνικιστικό παροξυσμό της».

«Στα νηπιαγωγεία που πηγαίνει η μειονότητα, τα παιδάκια δεν καταλάβαιναν τίποτα εκεί μέσα και βάλαμε ένα δεύτερο βοηθό στο νηπιαγωγό που ξέρει τη μητρική τους γλώσσα, την τουρκική, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τα παιδάκια επί της ουσίας στη διαπαιδαγώγηση του ελληνικού κράτους», συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.

Η απάντηση ενός Έλληνα Πομάκου: Κύριε Φίλη εξακολουθείτε να είστε τουλάχιστον επικίνδυνος για τη Θράκη και την Ελλάδα γενικότερα. Ως Υπουργός ήσασταν εκτός τόπου και χρόνου και παρατηρώ ότι και τώρα κάπως έτσι λειτουργείτε.

Στη Θράκη υπάρχει μια θρησκευτική μειονότητα, η μουσουλμανική η οποία αποτελείται από τρεις εθνοτικές ομάδες, τους Πομάκους, τους Ρομά και τους τουρκογενείς με τους τελευταίους μάλιστα να είναι το μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού της μουσουλμανικής μειονότητας.

Είναι λοιπόν όχι απλά άστοχο αλλά και επικίνδυνο να λέτε πως η τουρκική είναι η μητρική γλώσσα των μουσουλμάνων της Θράκης. Κάθε μια από τις προαναφερόμενες εθνοτικές ομάδες της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη έχει τη δική της μητρική γλώσσα αλλά βλέπω πως τα ψηφαλάκια του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής δε σας επιτρέπουν να πείτε τα πράγματα έτσι όπως είναι.

Αυτός ήσασταν σαν Υπουργός κι αυτός εξακολουθείτε να είστε και ως Βουλευτής. Άγιο είχαν οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον κυβέρνηση κι εσείς δεν είστε πλέον Υπουργός. Είμαι στη διάθεση σας να το συζητήσουμε εκτενέστερα το θέμα της μητρικής γλώσσας των μουσουλμάνων της Θράκης όποτε θέλετε.

Να θυμάστε όμως πως μερικές φορές είναι καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς.

el.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications