Ο «Ελληνικός Στρατός» μετά από 70 χρόνια αλλάζει... τα κράνη του!

Ασκώντας την μέγιστη δυνατή πίεση στις οικονομικές υπηρεσίες ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, εξασφάλισε πιστώσεις ύψους 42 εκατ. € για προμήθεια στοιχειωδών συστημάτων στον Ελληνικό Στρατό και τις ειδικές δυνάμεις, όπως και drone για το ΠΝ.

Σε μια σχετική παράλληλη εξέλιξη, στις 6 Μαρτίου η ΑΣΔΥΣ αποφάσισε την συγκρότηση 9μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την υλοποίηση του διαγωνισμού 70/09 για τον εξοπλισμό, με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών του βασικού υλικού για την ασφάλεια του προσωπικού: Κρανών!

Με το συγκεκριμένο διαγωνισμό των θρυλικά κράνη Μ1 του Β'ΠΠ, θα περάσουν επιτέλους συνολικά στην ιστορία. Το πρόγραμμα αφορά συνολικά 72.154 αντιβαλλιστικά κράνη.
Πρόκειται για διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για τελευταία φορά στις 11 Σεπτεμβρίου 2009 και αρχικά είχε προκηρυχθεί το... 2003! Για κάποιον άγνωστο λόγο, ουδέποτε ολοκληρώθηκε.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η απόφαση για προμήθεια βασικού υλικού (πλακών) για την κατασκευή αλεξίσφαιρων/αλεξίθραυσμών γιλέκων!

Τα προγράμματα που αποφασίστηκαν είναι:
- Ανακατασκευή των υφισταμένων Ταχυπλόων Σκαφών MAGNA 960, με αντικατάσταση κινητήρων, ραντάρ, εγκατάσταση FLIR κ.λπ. και ολοκλήρωση της μελέτης προμηθείας, νέων αμφίβιων σκαφών (σχετικό άρθρο στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σήμερα σε όλη την Ελλάδα).
- 50 Θερμικές διόπτρες σκοπεύσεως (clip-on) για φορητό οπλισμό
- 50 δικύαλες Διόπτρες Νυκτερινής Οράσεως (NVG)
- 200 μονοκύαλες Διόπτρες Νυκτερινής Οράσεως (NVG)
- 1.000 φορείς εξαρτύσεως – θωρακίσεως (Plate carrier) πλήρεις με αντιβαλλιστικές πλάκες Level III/V, συνοδευομένων από πλήρη σειρά παρελκομένων (θήκες γεμιστήρων, γενικής χρήσεως, ασυρμάτου, απορρίψεως κενών γεμιστήρων, για ταινίες φυσιγγίων πολυβόλων Minimi και MAG, πιστολιού, χειροβομβίδων και ατομικές υγειονομικές συλλογές).

- Η προμήθεια 3.000 φορείς εξαρτύσεως – θωρακίσεως (Plate carrier) αντιβαλλιστικές πλάκες Level III/V.
- 4 συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) κατηγορίας mini UAV.
- 4 συστήματα Drone καθέτου αποπροσγειώσεως πολλαπλών στροφείων.
- 10 συστήματα Micro UAV.
- Θερμικές κάμερες για παρατηρητήρια
- Θερμικές κάμερες παρατηρήσεως
- 50 διόπτρες ταχείας σκοπεύσεως τύπου Red Dot.
- 100 ενισχυτικών/ μεγεθυντικών φακών (Magnifier x3) για συνδυασμό με Red Dot.
- 2.000 ελαφρά αντιβαλλιστικά κράνη Kevlar τύπου High-Cut για τις ειδικές δυνάμεις
- 1.000 αντιβαλλιστικά γυαλιά.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications