Καθηγητής μικροβιολογίας: Υπάρχει και το κακό σενάριο, κάθε τρεις μήνες να μπαίνουμε σε καραντίνα

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 είπε ότι σχέδια αποκλιμάκωσης συζητούνται σχετικά με τον κορονοϊό, καθώς “έχει περάσει το πρώτο κύμα χωρίς απώλειες που είχαν άλλα κράτη. Τις επόμενες δεκαπέντε μέρες θα δούμε αν ισχύει και μετά θα αρχίσουν να σχεδιάζονται τα μέτρα, ο τρόπος αποκλιμάκωσης για να μην έχουμε ένα δεύτερο κύμα στην κοινωνία”.

Για τα γενικά μέτρα σε όλα τα κράτη ο καθηγητής είπε: “Εδώ υπάρχει μια αντίθεση στην προσπάθεια κάθε κράτους να φυλάξει τον εαυτό του και σε όλα τα κράτη να συντονιστούν.

“Δε γίνεται με μέτρα μόνο σε ένα κράτος. Οι επιδημίες ήταν πάντα διεθνείς, επιδημίες από το μεσαίωνα και το ένα κράτος επηρέαζε το άλλο, όμως δε σταμάτησε ποτέ η επικοινωνία. Ο παγκόσμιος συντονιμσός είναι υποχρεωτικός” τόνισε ο καθηγητής.

Για το αν θα ζούμε με περιοριστικά μέτρα ο κ. Βατόπουλος είπε ακόμα στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια που βασίζονται σε μαθηματικά μοντέλα για να βγουν διάφορα συμπεράσματα. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι να μη προσπαθούμε να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, δεν αποφασίζουν μόνο οι επιστήμονες.

“Είναι σαφές ότι η προσπάθεια είναι όποιος αρρωσταίνει να μπορεί να έχει περίθαλψη και η επιδημία να είναι υπό έλεγχο και τα κρούσματα λίγα και υπό έλεγχο και μιλώ και για ένα δεύτερο και τρίτο και πολλά κύματα.

Υπάρχουν σενάρια όπως να μπαίνουμε κάθε τρεις μήνες σε καραντίνα και το δεύτερο είναι επιτήρηση και περιορισμός και ιχνηλάτηση επαφών. Αν αυτό καταφέρουμε και γίνει παγκοσμίως, η κοινωνία θα προχωρά τη ζωή της με μικρότερες επιπτώσεις και όχι οριζόντια μέτρα”.

Το καλό και το κακό σενάριο
“Η εμπειρία μας έχει αρχίσει και χτίζεται και το δεύτερο σενάριο πρέπει να επικρατήσει. Προσπαθούμε να αποφύγουμε το κακό σενάριο να είμαστε κάθε τρεις μήνες στην καραντίνα και το καλό είναι τα λίγα κρούσματα που θα αντιμετωπίζουμε με τα εργαλεία και τη γνώση που έχουμε” τόνισε ο καθηγητής.

“Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις”, είπε ο καθηγητής τονίζοντας ότι για τα λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται με τον αέρα χρειάζεται εμβόλιο για να αντιμετωπιστούν και να θεραπευθούν μαζικά.

“Να το ξαναπώ να γίνει κατανοητό πρέπει να αποφύγουμε το κακό σενάριο της καραντίνας κάθε τόσο που θα αποδιοργανώσει εντελώς την κοινωνία”, κατέληξε ο καθηγητής.

thetoc

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications